Majoritatea băncilor au învăţat lecţiile impuse de criza financiară din 2008 şi au în prezent condiţii de creditare mai realiste, însă există riscul ca în cazul unei reluări agresive a creditării, în special a celei de consum, să observăm din nou o creştere a creditelor neperformante pe termen mediu, atenţionează Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii IFC - divizia de investiţii a Băncii Mondiale.
Ea şi-a exprimat speranţa că, totuşi, acest risc nu se va materializa.
Creditele de consum în lei acordate populaţiei au crescut anul trecut cu două cifre, pentru prima oară din 2009 încoace, iar soldul a ajuns la 33 mld. lei, evoluţia fiind influenţată de dobânzile aflate la minime istorice, accelerarea consumului şi creşterea încrederii în economie. Creditarea totală a avansat în 2015 cu doar 3%, stimulată doar de avântul împrumuturilor în lei.
Divizia de investiţii a Băncii Mondiale s-a arătat dispusă în ultimii ani să ajute băncile să proceseze creditele neperformante, investind în fonduri ce se ocupă de restructurarea acestora. „IFC va continua să se implice în operaţiuni de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante, astfel de tranzacţii având un rol important pentru sectorul bancar românesc - contribuind la îmbunătăţirea lichidităţii băncilor, permiţând acestora să mobilizeze capital şi să se refocuseze pe activitatea lor de bază: creditarea, care pentru multe bănci din sistem a fost parţial umbrită de managementul activelor neperformante“, a declarat pentru ZF Ana Maria Mihăescu, care este regional manager EU8 şi Moldova al IFC.