Bănci și Asigurări

Mihai Călin Precup, Secretar de Stat la Ministerul Finanţelor: Trebuie să mobilizăm capitalul public-privat, dar pentru a realiza investiţii nu e important doar capitalul ci şi expertiza tehnică şi aici avem nevoie de resurse umane

Videoconferinţa Matricea SWOT a economiei româneşti în 2022

Mihai Călin Precup, Secretar de Stat la Ministerul Finanţelor

Mihai Călin Precup, Secretar de Stat la Ministerul Finanţelor

Autor: Alexandra Cepăreanu

13.04.2022, 12:50 177

Mihai Călin Precup, Secretar de Stat la Ministerul Finanţelor, a spus că o prioritate pentru România trebuie să reprezinte investiţiile realizate în parteneriat public-private, urmate de atragerea de specialişti care să ducă proiectele până la capăt.

„România are nevoie de investiţii demarate în parteneriat public-privat. E nevoie să mobilizăm capitalul public privat, dar pentru a realiza investiţii nu e important doar capitalul ci şi expertiza tehnică. Bani sunt dacă avem proiecte eligibile, dar avem nevoie de oameni cu capacitate de implementare şi pregătire a proiectelor. Încercăm să selectăm oameni competenţi, să dezvoltăm proiecte şi să le implementăm. O Bancă de Dezvoltare e bine venită dacă avem oamenii competenţi, nu e chestiune de bani, ci de oameni cu competenţe în departamente care pregătesc proiecte pentru economia României”, a spus Mihai Călin Precup în cadrul videoconferinţei Matricea SWOT a economiei româneşti în 2022.

 

Alte declaraţii

Un numitor comun indentificat în cadrul acestei conferinţe a fost lipsa capacităţii de implementare. Toţi spuneau că e nevoie de oameni pentru a duce proiectele mai departe. Încercăm să populăm, pentru că nu banii sunt o provocare pentru a demara proiecte în România, ci expertiza şi oamenii care să se ocupe de dezvoltarea proiectelor şi implementarea acestora.

România din punct de vedere macro-economic, în ciuda crizei sanitare, este destul de stabilă. Datoria publică este în continuare sub nivelul de 60% din PIB, chiar sub 50%. Banca Naţională a reuşit să păstreze cursul valutar în stabilitate în raport cu moneda euro. Marile provocări sunt în termeni de putere de cumpărare, astfel că avem nevoie să integrăm reforme structurale pentru a demara investiţii strategice.

PIB-ul per capita, chiar dacă e în creştere - în 2007 era la 40% din media UE, azi a ajuns la 72% din media UE – ceea ce ne arată că dacă stăm la masă cu ţări mai bogate decât noi, ne atrage spre o anumită medie. De aici şi procesul de convergenţă. Dar asta arată şi o anumită bunăstare a românilor. E mult de muncă în această perspectivă. Dar e datorată şi generării PIB-ului din România. PIB-ul României e compus în mare parte din sectorul serviciilor şi se completează cu industria şi agricultura. Industria în România reprezintă peste 20% din PIB. Chiar dacă părem o ţară industrializată, raportarea e ăcută la un PIB destul de scăzut. De aici şi nevoia de investiţii.

O altă provocare a sectorul industrial din Românie este reprezentantă de faptul că avem produse în România şi mai puţin elemente concepute în România. Adică avem o industrie cu o valoare adăugată mică, de unde şi nevoia de investiţii.

Agricultura chiar dacă reprezintă un element important din PIB, trebuie să devină un sector producător constant de valoare adăugată şi să genereze PIB. Nu se poate ca dacă avem un an prielnic, în care plouă, să avem un PIB mare, iar dacă e an secetos să avem un impact negativ asupra creşterii economice – avem nevoie de investiţii în dezvoltarea agriculturii pentru ca acest sector să devină un sector constant de creştere economică, indepedente de cauzele naturale.

Despre balanţa comercilă - Suntem deficitari de ani de zile, românii preferă să cumpere bunuri din import cu salariile lor şi să finanţeze indirect economia altor state. Şi în criză românii au preferat să folosească economiile şi venituri pentru a cumpăra bunuri din import. Avem nevoie de investiţii în companiile româneşti care să producă bunuri adaptate cererii pieţei locale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO