Bănci și Asigurări

Mihai Pătrulescu, UniCredit: Avem nevoie de un model economic bazat pe valoare adăugată brută mai mare nu pe o forţă de muncă amplă şi ieftină

Mihai Pătrulescu, UniCredit: Avem nevoie de un model...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

09.08.2016, 13:35 422

Mihai Pătrulescu, Senior Economist la UniCredit Bank România a declarat în cadrul conferinţei ZF “Provocările României” că trebuie demonstrat investitorilor că economia românească funcţionează şi adoptat un model care aduce valoare adăugată brută.

„Pentru a arăta că economia funcţionează trebuie ţinut cont de anumiţi <<factori de igienă>>:  infrastructura, cadastrul şi educaţia. Toate lipsurile pe care le avem aici duc la un potenţial pierdut.”

Mihai Pătrulescu consideră că riscurile politice afectează puternic şi evoluţiile economice. „Contextul extern nu este pozitiv, alegătorii sunt revoltaţi, fie că fenomenul se numeşte Brexit, Trump, Alternativa pentru Germania. Ne îndreptăm spre o inversare a procesului de globalizare. Avem o a patra revoluţie industrială, o automatizare avansată, factorii care ar pute pleca spre economiile emergente scad.”

Economistul de la UniCredit este de părere că modelul economic bazat pe o forţă de muncă ieftină nu mai este susţinut de factorul demografic.

„Dacă facem o comparaţie între grupele de vârstă 15-19 şi 35-39 vedem că numărul de tineri care vor intra în forţa de muncă este de 100.000 comparativ cu 150.000 din categoria 35-39. Trebuie creat un model economic care aduce o valoare adăugată brută mare. Singurele regiuni care se mai pot baza pe potenţialul dmeografic sunt Moldova şi Sudul. ”

„Trebuie să abordăm educaţia în două viteze: pe de o parte trebuie să îmbunătăţim învăţământul profesional şi să ne concentrăm pe inovaţie, deoarece comparativ cu celelalte state din regiune nu stăm bine, iar eu văd că actualul guvern lucrează în această direcţie. Absenţa inovaţiei este o ameninţare pe termen lun pentru România.”

„România are o creştere de 3,5%. Este o problemă de prioritizare. Anul trecut din stocul de investiţiidoar 1% au fost în agricultură, iar 5% în minerit. Agricultura şi IT-ul sunt domenii care sunt prioritare. Cât nu avem infrastructură nu putem atrage investiţii în manufactură.”

„PIB-ul potential al României este aproape 2,5%. Faptul că nu am asigurat o creştere de 5% este pentru că nu am îndeplinit acei factori de igienă.”

 “Dacă ne uităm la Polonia şi Ungaria stăm bine. Riscul unui deficit bugetar poate duce la o sacrificare a creşterii. Indiferent cine câştigă alegerile din toamnă se va confrunta cu un deficit bugetar în creştere.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO