• Leu / EUR4.9419
  • Leu / GBP5.6702
  • Leu / USD4.9805
Bănci și Asigurări

Mihai Precup, secretar de stat, Ministerul Finanţelor: Este important să nu fie politizat proiectul Băncii de Dezvoltare şi să fie recrutaţi oameni competenţi

ZF Bankers Summit 2022

Mihai Precup, secretar de stat, Ministerul Finanţelor: Este important să nu fie politizat proiectul Băncii de Dezvoltare şi să fie recrutaţi oameni competenţi

Autor: Mara Rolea

13.07.2022, 01:27 304

Proiectul privind Banca de Dezvoltare este important să nu fie politizat şi, totodată, contează recrutarea unor oameni competenţi care ştiu ce  înseamnă să lucrezi într-o astfel de instituţie financiară, susţine Mihai Precup, secretar de Stat în Ministerul Finanţelor.

El consideră că cea mai mare provocare în operaţionalizarea şi existenţa Băncii de Dezvoltare este acea de pre-aprobare de la BNR care cuprinde nişte elemente cheie: definirea activităţilor specifice, produselor şi a business-plan-ului.

“Proiectul a trecut de o săptămână, două prin Parlament, deci avem cadru legislativ pentru crearea unei Băncii de Dezvoltare în România. Acum lucrăm la a redacta hotărârea Guvernului pentru înfiinţarea specifică a Băncii de Dezvoltare în România”.

Ce a mai spus Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor la ZF Bankers Summit 2022:

@ Rolul unei Bănci de Dezvoltare este de a identifica market failures unde piaţa nu performează şi a crea instrumente adaptate pentru a adresa acele market failures. Rolul ei este şi de a consolida instrumentele financiare disponibile existente în piaţă, partea de garantare fiind o parte din acest aspect, cum este Fondul de Contragarantare a Creditelor pentru IMM-uri.

@ Un alt element extrem de important este atragerea de resurse şi de a fi partener pentru instituţiile financiare naţionale.

@ Cred că cel mai important rol al unei Bănci de Dezvoltare este de a educa piaţa.

@ Unei instituţii naţionale financiare îi este foarte greu să negocieze companie cu companie împrumuturi de 10-20 mil. euro. Băncile astea sunt obişnuite să ruleze sute de milioane de euro. De aceea are nevoie de un partener.

@ Provocarea pe care o avem la nivelul autorităţilor publice şi la care îmi doresc să îmi aduc aportul este capacitatea de pregătire a proiectelor şi de implementare. Avem nevoie de experţi care au experienţă în pregătirea proiectelor de investiţii. Aceasta este cea mai mare provocare atât pentru fonduri europene, cât şi pentru atragerea banilor guvernamentali. O provocare sunt dobânzile pe care le avem în contextul inflaţionist.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9419
Diferență: -0,1051
Ieri: 4.9471
Azi: 4.9805
Diferență: -0,6483
Ieri: 5.0130
Azi: 5.6702
Diferență: -0,3585
Ieri: 5.6906
Azi: 5.0577
Diferență: -0,2426
Ieri: 5.0700