Bănci și Asigurări

Mihai Precup, secretar de stat, Ministerul Finanţelor: Parcursul spre clubul ţărilor dezvoltate presupune şi anumite reforme, iar una dintre ele este adoptarea unui cod de guvernanţă corporativă la nivelul întreprinderilor de stat

ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile

 Mihai Precup, secretar de stat, Ministerul Finanţelor:...

Autor: Ramona Cornea

17.05.2022, 11:40 281

Parcursul spre clubul ţărilor dezvoltate, spre OECD, presupune şi anumite reforme, iar una dintre ele este adoptarea unui cod de guvernanţă corporativă la nivelul întreprinderilor de stat, afirmă Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

”Pe lângă emisiunile de obligaţiuni, în coordonarea Ministerului avem bugetele a peste 216 companii de stat care angajează circa 83.000 de persoane, iar aici încercăm şi suntem în curs să introducem acel cod de ESG, cu atât mai mult cu cât suntem în curs de a adera la OECD. Parcursul spre clubul ţărilor dezvoltate presupune şi anumite reforme, iar una dintre reforme este adoptarea unui cod de guvernanţă corporativă la nivelul întreprinderilor de stat. Ministerul de Finanţe este cel responsabil să prezinte acest draft, suntem în curs de negociere cu OECD”, a declarat Mihai Precup în cadrul conferinţei ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile.

Ce a mai declarat Mihai Precup în cadrul conferinţei:

• În PNRR ne-am asumat să implementăm acea Ordonanţă 109 cu privire la profesionalizarea managementului companiilor de stat, iar obiectivul pe care ni l-am asumat în PNRR este ca în acest an să finalizăm implementarea acestei ordonanţe.

• Prin faptul că 18 companii care sunt deţinute majoritar de statul român şi 8 unde statul este minoritar sunt listate la BVB, ele au aderat la acel cod de guvernanţă corporativă adoptat de BVB. În plus, BVB a adoptat un cod de ESG care este facultativ deocamdată.

• Obligaţiunile verzi au venit ca un răspuns la succesul obligaţiunilor Fidelis. În doar 15 zile, prin obligaţiunile Fidelis, în martie – aprilie 2022, statul român a reuşit să strângă 2 mld. lei, dintre care 1,1 mld. lei şi vreo 170 mil. euro. În ciuda faptului că avem război la graniţă, că ne-am confruntat cu această pandemie, rezidenţii şi nerezidenţii din România au preferat să-şi plaseze economiile în titlurile de stat Fidelis decât să le păstreze în conturi bancare curente sau la saltea. Astfel, ca o continuare şi în contextul în care la nivel european se discută foarte mult de investiţii verzi, ne-am gândit ca şi la nivel guvernamental să lansăm obligaţiuni verzi.

• Rolul lor este să strângem bani pentru a investi în proiecte verzi. Va trebui să facem o prioritizare din partea ministerelor de resort. Astăzi, Guvernul României are deja anumite proiecte în domeniul acesta verde care ar putea fi finanţate din resurse strânse de pe piaţa de capital. Avem undeva peste 700 mil. euro finanţări atrase din partea instituţiilor financiare internaţionale pentru energy savings, economisire de energie, reabilitare de blocuri de locuinţe şi acest proces ca continua. Chiar ieri am avut discuţii cu Banca Europeană de Investiţii şi ne gândim să semnăm un acord cadru cu ei în care poate să introcem şi blocuri sau clădiri administrative pentru că până acum am vorbit doar despre clădiri administrative.

• Obligaţiunile emise de Ministerul Finanţelor oferă posibilitatea cetăţenilor să-şi rentabilizeze capitalurile şi economiile în contextul inflaţionist în care ne aflăm. Pe de altă parte, ne permit să investim în proiecte verzi, în cele de economisire de energie.

• Este foarte important pentru Ministerul Finanţelor ca Hidroelectrica să se listeze la BVB, credem că BVB are instrumente financiare, avem investitori instituţionali pe BVB, iar interesul nostru este să dezvoltăm în primul rând BVB. 

• Hidroelectrica este un activ extrem de valoros pentru statul român şi, după listare, probabil va deveni cea mai importantă, cea mai valoroasă din punct de vedere al capitalizării bursiere din România, mai valoroasă decât UiPath 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO