Bănci și Asigurări

Ministerul de Finanţe a atras astăzi 690 mil.lei de la bănci, într-o emisiune de obligaţiuni la care cererea a depăşit un miliard de lei

Ministerul de Finanţe a atras astăzi 690 mil.lei de la...

Autor: Roxana Rosu

22.10.2018, 14:44 551

Ministerul de Finanţe a atras  astăzi 690 milioane lei de la bănci, într-o emisiune de obligaţiuni de 500 milioane lei, suprasubscrisă, pentru care cererea totală s-a ridicat la 1,062 miliarde lei.

Obligaţiunile au scadenţa în 2024 şi o dobândă de 4,82% pe an.

Redeschiderea emisiunii a generat o cerere totală de 1,062 miliarde lei, din care băncile au licitat în nume şi cont propriu 866 milioane lei, iar ofertele necompetitive s-au ridicat la 196 milioane lei.

Din suma totală adjudecată, băncile au acordat 565 milioane lei. Randament până la maturitate aferent preţului mediu de adjudecare a fost de  4,82%.

Ministerul de Finanţe mai are programată o licitaţie pentru obligaţiuni joi, tot în valoare de 500 milioane lei, cu o scandenţă reziduală de 3,4 ani.

Potrivit analiştilor Unicredit Bank, lichiditatea interbancară se află la un nivel redus în prezent, după ce statul a atras în octombrie peste 3,9 miliarde lei din piaţă, un nivel peste aşteptările iniţiale.

Emisiunile lansate de Ministerul de Finanţe s-au bucurat de interes  consistent din partea pieţei săptămânile trecute, iar stabilizarea randamentelor la un nivel ridicat ar putea susţine cererea şi în licitaţiile următoare. Totuşi, atitudinea prudentă a pieţei cu privire la lichiditate şi incertitudinile de dinaintea şedinţei Băncii Centrale Europene ar putea tempera cererea viitoare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO