Bănci și Asigurări

Ministerul de Finanţe a publicat proiectul de lege privind înfiinţarea băncilor de dezvoltare: Conducerea este numită de Ministerul de Finanţe, iar banca trebuie să faciliteze accesul la finanţare a firmelor din sectoare cu disfuncţionalităţi ale pieţei financiare şi decalaje de finanţare

Ministerul de Finanţe a publicat proiectul de lege...

Autor: Roxana Rosu

19.08.2021, 15:28 216

Ministerul de Finanţe a publicat joi proiectul de lege privind înfiinţarea băncilor de dezvoltare, instituţie aflată în subordinea ministerului şi care are ca scop promovarea antreprenorilor români şi operaţiuni de finanţare, cofinanţare şi refinanţare a operaţiunilor de comerţ exterior, în vederea facilitării accesului exporturilor româneşti pe pieţele internaţionale.

Potrivit proiectului de lege, banca de dezvoltare are ca scop sprijinirea antreprenorialului, dezvoltarea socio-economică şi regională în România prin promovarea investiţiilor şi facilitarea accesului  la finanţare pentru beneficiarii eligibili în acele sectoare în care au fost identificate disfuncţionalităţi ale pieţei financiare şi decalaje de finanţare, în baza unei analize independente, în scopul atenuării şi reducerii lor prin desfăşurarea de activităţi de dezvoltare, în conformitate cu legislaţia UE aplicabilă şi cu actele constitutive ale  băncilor de dezvoltare.

Banca de dezvoltare are ca acţionar unic Ministerul Finanţelor şi paote funcţiona doar pe baza autorizaţiei emise de Banca Naţională a României.

Primii membri ai organelor statutare vor fi nominalizaţi de către Ministerul Finanţelor prin ordin al ministrului Finanţelor şi până la înmatricularea băncii de dezvoltare la Registrul Comerţului  sunt remuneraţi din bugetul Ministerului Finanţelor, în cuantumul stabilit prin ordin al ministrului finanţelor.

Capitalul social al fiecărei bănci de dezvoltare este asigurat din bugetul de stat. Banca poate avea ca surse de finanţare:

  1. comisioane, dobânzi şi tarife rezultate din prestarea activităţilor specifice şi suportate de către beneficiarii eligibili ai instrumentelor financiare oferite de băncile  de dezvoltare;
  2. împrumuturi contractate de pe piaţa financiară internă şi internaţională;
  3. împrumuturi  de la instituţii financiare internaţionale;
  4. fonduri încredinţate pe bază de mandat de autorităţi ale administraţiei publice;
  5. fonduri de la bugetul de stat;
  6. venituri din privatizare;
  7. împrumuturi subordonate acordate de statul român;
  8. alte surse de finanţare, stabilite prin hotărâre a Guvernului, cu reglementarea modalităţilor de utilizare.

Aceste instituţii acordă inclusiv finanţare în condiţii de piaţă pentru activităţi de dezvoltare şi acţionează  complementar cu instituţiile de credit în scopul remedierii deficitului de finanţare şi disfuncţionalităţilor pieţei financiare.

 Potrivit proiectului propus de Finanţe, băncile de dezvoltare oferă finanţare către IMM-uri şi microîntreprinderi, start-up-uri, unităţi administrativ-teritoriale, companii de utilităţi publice aflate în subordinea unităţilor administrativ – teritoriale, companii de stat, universităţi, institute de cercetare-dezvoltare, entităţi publice socio-culturale, întreprinderi sociale.

Vedeti aici proiectul de lege publicat de Ministerul de FInante

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, la predarea mandatului de ministru de Finanţe, că proiectul de lege pentru înfiinţarea noii bănci de dezvoltare  este în proces de avizare. El a mai spus că noul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, trebuie să organizeze un grup de lucru pentru găsirea unor soluţii, astfel încât noua bancă să preia multe din atribuţiile celorlalte companii financiare de stat.

Statul român este acţionar în prezent la alte două bănci, CEC Bank şi Eximbank.

Proiectul Băncii Naţionale de Dezvoltare are o vechime de peste 6 ani şi a trecut prin guvernarea Cioloş, PSD, Orban şi Cîţu .

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO