Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor a împrumutat 200 mil. lei pe zece ani la un randament de 3,2% pe an

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

17.04.2015, 00:00 127

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 200 de milioane de lei (echivalentul a 45 mil. euro), prin emiterea de obligaţiuni de stat cu scadenţa în februarie 2025, la un randament de 3,2%, în creştere uşoară faţă de nivelul de la jumătatea lunii martie. Băncile au plasat oferte de 540 milioane de lei, dar statul a împrumutat doar suma planificată. La licitaţia anterioară cu titluri de stat pe această scadenţă, statul s-a împrumutat la randament de 3,1% pe an.

Pentru luna aprilie, Finanţele şi-au propus să împrumute 2,7 miliarde de lei, două treimi din media lunară din primul trimestru şi cea mai mică sumă planificată de peste un an. Până în prezent, statul a împrumutat aproximativ un miliard de lei. Pe 28 aprilie, Trezoreria va organiza o licitaţie pentru certificate de trezorerie, prin care vrea să împrumute un miliard lei, restul sumei urmând să provină din vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa pe trei, cinci, şapte şi zece ani. În martie, Trezoreria a împrumutat 3,3 miliarde de lei, în scădere cu 1,4 miliarde de lei faţă de luna anterioară.

De la începutul anului, Finanţele au împrumutat circa 12 miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie. Pentru acest an, finanţele şi-au propus să atragă 40 miliarde de lei prin vânzarea pe piaţa internă de certificate de trezorerie şi obligaţiuni, la care ar urma să se adauge 3 miliarde de euro de pe pieţele externe şi fondurile atrase de la instituţiile financiare internaţionale. Anul trecut, finanţele au împrumutat 40,5 miliarde de lei din piaţa internă şi aproape un miliard de euro prin vânzarea de titluri de stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO