Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de lege care stabileşte condiţiile de funcţionare a băncilor naţionale de dezvoltare

Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de lege care...

Autor: Roxana Rosu

23.08.2019, 11:08 461

Ministerul Finanţelor Publice a elaborat un proiect de lege care reglementează condiţiile de înfiinţare şi funcţionare a băncilor naţionale de dezvoltare, al căror rol ar fi sprijinirea antreprenoriatului, promovarea investiţiilor şi facilitarea accesului la finanţare.

Potrivit MFP, băncile naţionale de dezvoltare ar trebui să rezolve disfuncţionalităţile pieţei financiare şi decalajele de finanţare, în baza unei analize independente ex-ante, în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene aplicabilă şi cu actul constitutiv al fiecărei bănci de dezvoltare.

Băncile de dezvoltare acordă finanţare în condiţii de piaţă şi acţionează  complementar cu instituţiile de credit în scopul remedierii deficitului de finanţare şi disfuncţionalităţilor pieţei financiare.

Aceste instituţii sunt persoane juridice române constituite ca societăţi pe acţiuni, al căror capital social este asgurat din bugetul de stat şi/sau din veniturile rezultate din privatizare înregistrate în contul Trezoreriei Statului. Sumele pentru constituirea sau majorarea capitalului social, precum şi condiţiile de finanţare se aprobă prin hotărâre de Guvern.

Procedura de numire a membrilor conducerii fiecărei bănci de dezvoltare se stabileşte prin  hotărâre a Guvernului.

Băncile de dezvoltare pot funcţiona doar pe baza autorizaţiei emise de Banca Naţională a României. Ele oferă produse financiar-bancare unor categorii ţintă de beneficiari eligibili, identificaţi prin analiza ex-ante privind disfuncţionalităţile pieţei financiare şi decalajele de finanţare, în cadrul proiectului finanţat de Comisia Europeană, de înfiinţare a băncilor de dezvoltare.

Sursele de finanţare  necesare pentru derularea activităţilor desfăşurate de băncile de dezvoltare sunt: comisioane, dobânzile şi tarife rezultate din prestarea activităţilor specifice şi suportate de către beneficiarii eligibili ai băncilor  de dezvoltare, fonduri contractate de pe pieţele financiare internă si internaţionale, fonduri  de la instituţii financiare internaţionale, fonduri încredinţate pe bază de mandat de autorităţi ale administraţiei publice, fonduri de la bugetul de stat, împrumuturi subordonate acordate de statul roman şi alte surse de finanţare, stabilite prin hotărâre a Guvernului, cu reglementarea modalităţilor de utilizare.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO