Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor a spart monopolul băncilor. Pentru prima oară în ultimii 10 ani depozitele la termen scad, iar oamenii se orientează către titlurile de stat

Ministerul Finanţelor a spart monopolul băncilor....

Autor: Mircea Nica

06.02.2022, 13:00 43811

Pentru prima dată în două decenii, soldul depozitelor la termen ale populaţiei a scăzut cu 10%. Oamenii s-au orientat către investiţii la titluri de stat care dau dobânzi de două ori mai mari.

Pentru prima dată în ultimele do­uă decenii se observă o scă­dere a soldului depozitelor la ter­men, ceea ce înseamnă că oa­menii fie au renunţat la depozitele la termen pentru o migrare spre a-şi ţine banii la vedere în disponibilităţi, fie s-au uitat către alte metode de a obţine randamente mai bune decât do­bânzile oferite de bănci, res­pec­tiv la titlu­ri­le de stat.

Marcel Murgoci, di­rec­torul de tran­zac­ţio­na­re al societăţii de bro­keraj Estinvest, este de părere că aceas­tă scădere poa­te fi pusă pe sea­ma faptului că do­bânzile bancare nu mai îndeplineau aş­tep­tă­rile unor cli­enţi, mai ales că do­­bânzile sunt sub valoarea in­flaţiei.

„Cred că poa­te fi pusă şi pe seama fap­tu­lui că dobânzile ban­care nu mai înde­pli­neau aştep­tările unor clienţi, dat fiind că inflaţia este în creş­tere, iar dobânzile erau sub valoarea inflaţiei, pre­fe­rând să migreze către zona titlurilor de stat. Cu toate acestea, nu am ob­servat o creştere spectaculoasă pe zona titlu­rilor de stat, ceea ce înseamnă că poate acei bani au fost direcţionaţi către alte investiţii care aduc un randament mai bun decât cel al dobânzilor bancare”, a spus Marcel Murgoci pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO