Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor a vândut titluri de stat de 500 mil. lei, la un randament de 4,11% pe an

Ministerul Finanţelor a vândut titluri de stat de 500...

Autor: Vlad Popescu

16.05.2014, 00:00 276

Ministerul Finanţelor (MFP) a atras 500 milioane lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţa în iunie 2019, pentru care a obţinut un randament mediu de 4,11% pe an, mai redus faţă de cel înregistrat la licitaţia anterioară pentru titlurile din această emisiune. Trezoreria a primit oferte de subscriere în valoare totală de 1,95 miliarde lei, de aproape patru ori mai mari faţă de suma ţintită, de 500 milioane lei. La licitaţia anterioară pentru redeschiderea acestei emsiuni de bonduri, care a avut loc în luna aprilie, randamentul mediu la care au fost adjudecate titlurile a fost de 4,59% pe an. La licitaţie au prezentat oferte 9 dealeri primari. Emisiunea de obligaţiuni a fost lansată în luna februarie şi are maturitatea în iunie 2019. De la lansare şi până la licitaţia de joi inclusiv, MFP a atras prin această emisiune un total de peste 2 miliarde lei. Emisiunea va fi redeschisă şi vineri, doar pentru oferte necompetitive, MFP vizând să atragă încă 75 milioane lei, oferind un randament mediu similar celui rezultat în urma licitaţiei de joi, de 4,11% pe an. Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru această lună mai multe licitaţii pentru vânzare de titluri de stat prin care vrea să atragă de pe piaţa internă 3,445 miliarde lei. În luna mai ajung la scadenţă titluri de 2,081 miliarde lei.

Valoarea indicativă a licitaţiilor programate pentru luna mai este cu 20% sub suma atrasă în luna aprilie de pe piaţa internă, de 4,314 miliarde lei. Trezoreria a atras deja peste 1,6 miliarde lei prin licitaţiile derulate în luna mai. De la începutul anului, Finanţele au atras de pe piaţa internă 15,581 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO