Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor cere în continuare bani de la bănci: împrumuturile prin titluri de stat programate pentru februarie depăşesc 2 mld. lei

Ministerul Finanţelor cere în continuare bani de la...

Autor: Mediafax

06.02.2019, 00:00 132

Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea să împrumute de la bănci, în februarie, 2,12 mld. lei, inclusiv sumele suplimentare, cu 28% mai mult decât a atras în ianuarie şi cu 42,5% sub suma vizată în ianuarie. 

Pentru a obţine suma programată, ministerul a anunţat că va scoate pe piaţă, în februarie, titluri de stat de 400 mil. lei, cu 100 mil. lei mai puţin decât în luna precedentă, printr-o singură licitaţie, care va fi organizată la data de 18 februarie şi care va avea o maturitate de un an.

Finanţele au programate alte şase sesiuni pentru a vinde obligaţiuni guvernamentale, câte au organizat şi luna precedentă, iar suma totală dorită este de 1,72 mld. lei, cu 37,5% mai puţin decât în luna precedentă. Mai exact, ministerul vrea să împrumute o sumă ţintă orientativă de 1,5 mld. lei, cu 25% mai puţin decât cea vizată în ianuarie, pe care să o completeze cu 225 mil. lei din şase sesiuni suplimentare de oferte neconcurenţiale, un nivel, de asemenea, cu 37,5% sub cel vizat în ianuarie.

Finanţele vor organiza şase sesiuni de obligaţiuni guvernamentale - trei de câte 300 mil. lei şi trei de câte 200 mil. lei, cărora le corespund unele licitaţii suplimentare de câte 45 mil. lei, respectiv 30 mil. lei. În ianuarie, MFP a reuşit să atragă de la bănci 1,66 mld. lei din cei 3,7 mld. lei doriţi, iar mulţi analişti economici au susţinut că motivul este taxa pe activele financiare ale băncilor. Introdusă prin OUG nr. 114/2018, de la începutul acestui an, taxa este de 0,1-0,5%, dacă ROBOR mediu trimestrial folosit de bănci este de 2-4%, iar titlurile de stat intră în aceste calcule.

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici spunea că ministerul are „sume suficiente“ pentru a se finanţa, în Trezorerie, pentru foarte mult timp. MFP are un buffer care îi poate asigura finanţarea cheltuielilor pentru aproximativ cinci luni, din datele anunţate anterior de ministru, acesta fiind de aproximativ 34 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO