Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor elaborează cadrul legal pentru înfiinţarea Băncii Naţionale de Dezvoltare a României, proiect finanţat cu fonduri europene

Ministerul Finanţelor elaborează cadrul legal pentru...

Autor: Roxana Rosu

02.05.2019, 12:06 1909
Ministerul Finanţelor Publice se află în proces de elaborare a cadrului legal privind înfiinţarea Băncii Naţionale de Dezvoltare a României (BND), un proiect derulat cu finanţare din partea Comisiei Europene, prin Serviciul de Sprijin pentru Reforme Structurale.
 
Până în prezent au fost finalizate primele două componente ale proiectului, potrivit unui raport al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză privind implementarea Programului de guvernare în anul 2018 .
 
A treia componentă prevede implementarea studiului de fezabilitate, care va cuprinde inclusiv descrierea detaliată a elementelor necesare ce vor fi incluse în legislaţia primară şi secundară de înfiinţare a acestei bănci.  
 
Impactul financiar asupra bugetului de stat constă în asigurarea capitalui de stat iniţial în cuantum de un miliard lei.
 
Senatul a aprobat în primăvara trecută înfiinţarea Băncii de Dezvoltare a României, care va avea ca obiectiv sprijinirea antreprenoriatului şi dezvoltarea socio-economică.  Proiectul de lege prevede că BDR este o entitate juridică autonomă şi independentă capabilă să încheie orice tip de contracte în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale, poate participa la achiziţii publice şi poate deţine sau înstrăina orice bunuri în acord cu obiectul său de activitate.
 
”Pe fondul unei lipse acute de finanţare extra-bugetară, se impune necesitatea înfiinţării unei instituţii a cărei activitate să constea în realizarea deopotrivă pentru persoane fizice şi juridice legal constituite, de finanţări, cofinanţări, refinanţări, garantări sau alte operaţiuni bancare, asigurări şi reasigurări destinate să asigure dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea autorităţilor de interes public, dezvoltarea regională, susţinerea activităţilor de cercetare-dezvoltare, protecţia mediului înconjurător şi susţinerea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijloci în concordanţă cu politica asumată prin programul de guvernare”, se arată în expunerea de motive.
 
În paralel, raportul CNSP menţionează că autorităţile doresc să înfiinţeze şi Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, Guvernul aprobând în noiembrie 2018 Ordonanţa de urgenţă pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii. În prezent proiectul de Lege se află la Senat, spre dezbatere şi aprobare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO