Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor a făcut schimbări la cea mai mare bancă pe care o deţine. După mai bine de un deceniu, Radu Gheţea este schimbat de la conducerea CEC Bank. Valentin Tiberiu Mavrodin, şeful Trezoreriei statului, devine preşedinte al boardului

Ministerul Finanţelor a făcut schimbări la cea mai...

Autor: Claudia Medrega

14.05.2019, 00:05 1793

Au mai fost schimbaţi prin expirarea mandatului Gheorghe Carabasan şi Mirela Iovu.

Radu Gheţea, care are o carieră bancară de aproape 40 de ani şi a condus CEC Bank timp de mai bine de un deceniu, a fost schimbat din poziţia de preşedinte al consiliului de administraţie al băncii de stat, în locul lui fiind numit Valentin Tiberiu Mavrodin, şeful Trezoreriei Statului.

Radu Gheţea a ajuns la conducerea CEC Bank în 2007, când la putere era PNL, prin decizia ministrului de finanţe de atunci Varujan Vosganian.

Până în 2018, Gheţea a fost şi CEO şi preşedinte al CEC Bank, însă în toamna anului trecut acţionarul CEC Bank, respectiv statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, a decis să modifice statutul băncii şi să treacă la sistemul dualist de conducere (separarea funcţiei de preşedinte al consi­liului de administraţie de cea de director general). Atunci Radu Gheţea a preluat po­ziţia de preşedinte al consiliului de admi­nistraţie al CEC Bank, iar pe poziţia de director executiv a fost adus Laurenţiu Mitrache, care a condus anterior Leumi Bank şi Volksbank România. Înainte de CEC Bank, Gheţea a mai lucrat la Banca Română de Comerţ Exterior, Banca Bucureşti, Alpha Bank.

Intenţii de schimbare a conducerii CEC Bank au fost vehiculate de mai mulţi ani, însă guvernele care s-au succedat la Palatul  Victoria nu au găsit candidaţi care să meargă până la capăt şi să obţină şi aprobarea BNR.

În urma schimbărilor operate acum de Ministerul Finanţelor, noul board al CEC Bank este format din Valentin Tiberiu Ma­vro­din, preşedinte al consiliului de ad­mi­nistraţie, şi membrii Laurenţiu Gabriel Mi­trache, Bogdan Neacşu, Mihaela Lucica Popa, Ciprian Badea, Mirela Sitoiu, Mihai Gogancea Vătăşoiu, Mirela Călu­găreanu.

Nici Gheorghe Carabaşan, vicepre­şedinte al CEC Bank, nu mai face parte din conducere. Şi nici Mirela Iovu nu a primit o reînnoire a mandatului de vicepreşedinte executiv.

Noul preşedinte al boardului CEC Bank Valentin Tiberiu Mavrodin, a ajuns secretar de stat responsabil cu Trezoreria Statului în toamna anului 2017, după ce premierul Mihai Tudose l-a eliberat din funcţie pe Enache Jiru. Mavrodin a devenit atunci şi membru în consiliul de administraţie al CEC Bank. Valentin Tiberiu Mavrodin a mai fost se­cretar de stat în Ministerul Finanţelor între octombrie 2008 şi ianuarie 2009, înainte fiind director general în acelaşi minister.

CEC Bank este a şaptea bancă din sistem după active, care erau în 2017 de 31,7 mld. lei.

 

Noul board al CEC Bank

Valentin Tiberiu Mavrodin - preşedinte al consiliului de administraţie

Laurenţiu Mitrache - membru

Bogdan Neacşu - membru

Mihaela Popa - membru

Ciprian Badea - membru

Mirela Sitoiu - membru

Mihai Gogancea Vătăşoiu - membru

Mirela Călugăreanu – membru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO