Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor lansează pe 27 martie prima ediţie a programului de titluri de stat FIDELIS din 2023, cu dobânzi anuale de până la 7,35% la lei, respectiv maxim 5,80% la euro. Donatorii de sânge au în premieră o dobândă preferenţială, de 7,7%

Ministerul Finanţelor lansează pe 27 martie prima...

Autor: Roxana Rosu

23.03.2023, 12:10 16689

Ministerul Finanţelor lansează pe 27 martie prima ediţie a Programului de  titluri de stat FIDELIS din 2023, cu dobânzi anuale de 6,70% şi 7,35% la lei, respectiv 3,70% şi 5,80% la euro.

Perioada de desfăşurare este 27 martie – 10 aprilie.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Titlurile de stat în lei au scadenţe de 1 an şi 3 ani şi  dobânzi anuale de 6,70% şi respectiv 7,35%, iar titluri de stat în euro au scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,70%, respectiv 5,80%.

În premieră, ministerul include o tranşă specială pentru donatorii de sânge, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, partea a campaniei "România are sânge de rocker" iniţiată de Rock FM.

Tranşa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadenţa la un an, având o dobândă de 7,7%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediţii. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei.

Pot beneficia de condiţiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 30 septembrie 2022.

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale şi Alpha Bank, în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Titlurile de stat destinate populaţiei au dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa secundară interbancară. În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Deţinătorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24