Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor respinge ofertele băncilor pentru achiziţia de titluri de stat. “Nivelul randamentului este neacceptabil”

Ministerul Finanţelor respinge ofertele băncilor pentru achiziţia de titluri de stat. “Nivelul randamentului este neacceptabil”

Autor: Cristina Bellu

23.11.2017, 15:00 992

Ministerul Finanţelor Publice a respins astăzi toate ofertele de cumpărare primite pentru titluri de stat de 500 milioane lei, cu scadenţa în 2018, considerându-le la un nivel neacceptabil al randamentului ofertat.

La licitaţie au participat şase dealeri primari.

Data limită de acceptare a ofertelor de cumpărare era prevăzută astăzi, 23 noiembrie.

Volumul total al cererii a fost de 618 milioane lei, din care băncile au licitat în nume şi cont propriu 583,8 mil. lei şi în contul clienţilor 4,86 mil. lei lei

„În conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 din Regulamentul-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa internă aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2245 din 16.09.2016, Ministerul Finanţelor Publice respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise, considerându-le la un nivel neacceptabil al randamentului“, anunţă ministerul.

Pe ansamblul anului 2017, Ministerul Finanţelor intenţionează să emită titluri de stat pe piaţa internă în sumă de 48-50 mld. lei, din care 70% pe termen mediu şi lung şi diferenţa pe termen scurt. Iar de pe piaţa externă vrea să împrumute 2,5-3 mld. euro prin lansarea de euroobligaţiuni, potrivit programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2017 anunţat de Ministerul Finanţelor.

AFACERI DE LA ZERO