Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor vrea să atragă 3,445 mld.lei de pe piaţa internă în luna mai

Ministerul Finanţelor vrea să atragă 3,445 mld.lei de...

Autor: Stefan Musgociu

30.04.2014, 17:30 142

Valoarea indicativă a licitaţiilor programate pentru luna mai este cu 20% sub suma atrasă în luna aprilie de pe piaţa internă, de 4,314 miliarde lei.

Pentru luna mai sunt programate zece licitaţii pentru vânzare de obligaţiuni cu maturităţi de 5, 7 şi, respectiv, 10 ani, precum şi o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu scadenţă de un an. Prin licitaţiile pentru obligaţiuni, Finanţele vor să atragă 2,645 miliarde lei, iar prin emisiunea de certificate de trezorerie încă 800 milioane lei.

Prima licitaţie este programată în data de 8 mai, când Trezoreria vrea să atragă 500 milioane lei, prin vânzare de obligaţiuni cu scadenţă în 2021. În ziua următoare acestei operaţiuni este programată o licitaţie pentru oferte necompetitive, în care Finanţele acceptă doar ordine în care investitorii indică doar suma pe care sunt dispuşi să o plaseze în aceste titluri, nu şi randamentul ţintit. De regulă, la aceste licitaţii randamentul oferit este egal cu costul mediu de finanţare obţinut de Trezorerie la licitaţia principală, derulată cu o zi înainte.

În luna aprilie, pe lângă suma atrasă de pe piaţa internă, Finanţele au mai împrumutat 1,25 miliarde euro de pe pieţele externe, printr-o licitaţie de obligaţiuni denominate în euro şi cu maturitate de zece ani, la cel mai mic cost istoric, de 3,701% pe an.

Emisiunea de obligaţiuni denominate în euro a fost lansată în 15 aprilie, iar după finalizarea acesteia Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că a completat cu 8 luni în avans necesarul de finanţare externă pentru anul 2014.

România a emis obligaţiuni în euro pe piaţa externă de capital la cea mai scăzută dobândă obţinută vreodată, completând cu opt luni în avans necesarul de finanţare externă pentru anul 2014.

Astfel, de la începutul anului, Finanţele au atras de pe piaţa internă 13,953 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO