Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în februarie peste 5 mld. lei prin licitaţii de titluri de stat pe piaţa internă

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în februarie...

Autor: Cristina Bellu

02.02.2022, 13:50 1107

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute în luna februarie 5,2 mld. lei de pe piaţa internă, din care 4,6 mil. lei de la bănci, la care se pot adăuga 630 mil lei din alocările sesiunilor suplimentare.

“În vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice în luna februarie 2022, se aprobă prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont şi a obligaţiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală totală de 4.600 milioane lei, la care se poate adăuga suma de 630 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate exclusiv pentru instrumentele de tip benchmark”, se specifică în prospectul de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont şi a obligaţiunilor de stat aferente lunii februarie 2022, publicat de Finanţe.

Prima licitaţie va avea loc joi, 3 februarie, când urmează să fie lansate obligaţiuni de stat de tip benchmark, de 600 milioane lei, cu maturitate de 7 ani, şi o rată a cuponului de 2,5%.

În total, pe parcursul lunii februarie, vor fi lansate opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,2 miliarde de lei. Pentru sesiunea suplimentară de oferte necompetitive valoarea totală ajunge la 630 milioane de lei.

Totodată, în data de 10 februarie este prevăzută o licitaţie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 200 milioane de lei, cu scadenţa în 13 februarie 2023 şi în data de 17 februarie o alta pentru o emisiune de 200 milioane lei, cu scadenţa în 26 septembrie 2022.

În ianuarie, Ministerul Finanţelor a avut programate licitaţii de 5,01 mld. lei pe piaţa internă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO