Bănci și Asigurări

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici: Proiectul de modificare a OUG 114 are avizele BNR şi Băncii Centrale Europene

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici: Proiectul de...

Autor: Departamentul Economic

27.03.2019, 22:25 164

Proiectul de modificare a OUG 114 are avizele BNR şi Băncii Centrale Europene, a declarat miercuri ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici. 

”Ieri (marţi, 26 martie - n.red) a venit răspunsul de la Banca Centrală Europeană, avizează acest proiect”, a declarat ministrul înt-o intervenţie telefonică la Digi TV.

Modificările care vor fi discutate în şedinţa de Guvern de vineri vor privi prevederile pentru sistemul bancar, pilonul II de pensii, partea de energie, partea de comunicaţii, tot ce este agreat în piaţă, a spus ministrul.

Ministerul a publicat, marţi seara, spre dezbatere publică, proiectul de modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, prin care modifică taxa pentru bănci, taxele pentru firmele din telecom şi energie.

Înr-o scrisoare adresată ministrului Finanţelor, în februarie, Banca Centrală Europeană a amintit autorităţilor române că ar fi trebuit consultată înaintea adoptării OUG 114/2018 care prevede intoducerea taxei pe activele bancare, într-o scrisoare.Conform legislaţiei europene, autorităţile naţionale sunt obligate să consulte BCE cu privire la orice proiect legislativ din domeniile de competenţă ale instituţiei, printre care legile aplicabile instituţiilor financiare, în măsura în care acestea influenţează semnificativ stabilitatea instituţiilor financiare şi a pieţelor.

Instituţia europeană a remarcat şi faptul că OUG nr. 114/2018 nu a fost însoţită de nicio evaluare a impactului de către asupra sectorului bancar, iar în absenţa unui astfel de document, riscul ca taxa să aibă un impact semnificativ asupra stabilităţii sistemului bancar nu poate fi exclus.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO