Bănci și Asigurări

Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici a făcut pace cu Pilonul II: Am decis să creştem capitalul social total pentru fondurile Pilonul II cu 75 mil. euro. Capitalul minim al administratorilor va fi de 8% din contribuţiile virate în anul precedent

Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici a făcut pace cu...

Autor: Anelis Baciu

30.05.2019, 16:54 1910

Adminstratorii care investesc contribuţiile participanţiilor în infrastructură vor aduce mai puţin bani la capital.


Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici a anunţat că împreună cu cei şapte administratori de pensii private din România (Pilonul II) a decis creşterea capitalului social minim la nivel de piaţă cu 75 milioane de euro. Noua cerinţa totală de capital este de peste 10 ori mai mai mică decât cerinţa iniţială prevăzută în faimoasa OUG 114 adoptată la finalul lui 2018.

 „Cu acordul administratorilor am decis să creştem totalul capitalului social cu 75 mil. euro, până la 136 milioane de euro. Pe medie un administrator va creşte capitalul social cu circa 10,7 milioane de euro, până la 19,4 milioane de euro. Infuzia de circa 75 milioane de euro va determinata dezvoltarea sistemului de pensii private din România. Capitalul minim social la 31 decembrie 2019 este echivalentul în lei a 8% din contribuţiile virate în anul calendaristic precedent diminuat proporţional cu ponderea investiţiilor în infrastructură în parteneriat public-privat sau în fonduri specializate în investiţii în infrastructură”, a declarat ministrul de finanţe Eugen Teodorovici într-o declaraţie de presă. 

Pe de altă parte, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) se declară mulţumită de modificările aduse ordonanţei de urgenţă 114 şi anunţă că sunt un pas în direcţia bună.

APAPR spune că măsura diversificării investiţiilor reprezintă un beneficiu important, atât pentru economie, cât şi pentru veniturile viitoare ale românilor, pentru că banii colectaţi în conturile lor de pensii private vor putea fi investiţi profitabil în mai multe sectoare, contribuind la dezvoltarea României.

„În urma dialogului şi a consultărilor care au avut loc între Ministerul de Finanţe, ASF şi reprezentanţii administratorilor de fonduri private de pensii din România în ultima perioadă, prevederile OUG 114 cu privire la Pilonul 2 de pensii au fost modificate astfel încât să includă condiţii îmbunătăţite, în comparaţie cu cadrul legal creat iniţial de actul legislativ menţionat”, anunţă APAPR.

APAPR apreciază în mod deosebit efortul depus şi doreşte să mulţumească tuturor celor implicaţi în educarea publicului cu privire la rolul important pe care Pilonul 2 îl are în gestionarea finanţelor personale ale românilor şi în finanţarea dezvoltării României - experţi din instituţiile responsabile, asociaţii profesionale, lideri de afaceri, membri ai societăţii civile, mass media, analişti şi comentatori economici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO