Bănci și Asigurări

Ministrul Finanţelor a trimis în PE noile măsuri europene privind combaterea spălării banilor

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teo­do­rovici

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teo­do­rovici

Autor: Mediafax

23.01.2019, 00:05 260

„Pachetul InvestEU poate suţine dezvoltarea şi investiţiile în UE, în special anumite zone care nu au beneficiat de fondurile europene pentru investiţii strategice.“

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teo­do­rovici, a decis marţi să trimită în Par­lamentul European (PE) componenta privind combaterea spălării banilor (AML), separat de pachetul legislativ privind Sistemul European de Supraveghere Financiară (ESFS), în ciuda opoziţiei Franţei, Spaniei şi Italiei.

„Discuţiile au fost substanţiale, dar într-un final constructive. Am decis să separăm componenta privind spălarea banilor şi finanţarea activităţilor teroriste, care este o prioritate pentru Consiliu. În concordanţă cu prevederile Parlamentului European (PE), ne vom implica în negocieri cu Parlamentul European, astfel încât să ne asigurăm că avem un acord privind AML (anti-money laundering – n.red.) până la finalul acestei sesiuni legislative. În ceea ce priveşte restul pachetului ESFS, discuţiile vor continua la nivel tehnic şi politic, cu perspectiva de a ajunge la un acord cât mai curând posibil. Vom reveni asupra acestui subiect în şedinţa ECOFIN din februarie”, a declarat ieri Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor din România, în cadrul unei conferinţe de presă, la Bruxelles.

Oficialul român a făcut aceste declaraţii în calitate de preşedinte al Consiliului Afacerilor Economice şi Financiare (ECOFIN), fiind în această funcţie deoarece România deţine, între ianuarie şi iunie 2019, inclusiv preşedinţia Consiliului Uniunii Europene (UE). El a prezidat marţi prima şedinţă în această calitate.

În timpul şedinţei, Italia, Franţa şi Spania s-au opus ca noile reglementări europene privind acţiunile de combatere a spălării banilor să fie trimise PE spre discuţie. În plus, reprezentantul Germaniei a atras atenţia că separarea acestor reglementări de pachetul iniţial contribuie la adoptarea unui pachet ESFS cu un impact mai redus.

Ministrul finanţelor din România a subliniat că a luat această decizie, de a separa componenta privind combaterea spălării banilor, pentru a accelera cu discuţiile în privinţa întregului pachet, caracterizând decizia sa drept „pragmatică”. „În privinţa acestui dosar (cel privind combaterea spălării banilor - n.red.) cred că putem ajunge la un acord final până la alegeri, dar în ceea ce priveşte întregul pachet, în această perioadă nu cred că este abordarea potrivită (să fie trimise în PE întregul pachet şi nu separat - n.red.)”, a punctat Teodorovici.

Valdis Dombrovskis, comisarul pentru servicii financiare şi stabilitate financiară, precum şi pentru pieţele de capital, a precizat că discuţiile de marţi au arătat că există susţinere puternică pentru fiecare dintre două propuneri în ceea ce priveşte componenta privind spălarea banilor - să fie separat sau împreună cu întregul pachet privind supravegherea pieţelor financiare, dar există opinii diferite în ceea ce priveşte procedura în care să continue discuţiile.

De asemenea, miniştrii de finanţe din UE au purtat marţi noi discuţii privind pachetul InvestEU, programând pentru februarie discuţii tehnice.

„Pachetul InvestEU poate suţine dezvoltarea şi investiţiile în UE, în special anumite zone care nu au beneficiat de fondurile europene pentru investiţii strategice”, a mai spus Teodorovici.

De asemenea, miniştrii de finanţe din UE au mai discutat despre pachetele privind Uniunea Bancară şi despre cel privind pieţele de capital şi contrapărţile centrale, precum şi de sistemele de taxare a TVA şi pentru sectorul digital, fără să se ia nicio decizie.

În plus, oficialii europeni au discutat despre semestrul european, luând două decizii care nu au fost anunţate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO