Bănci și Asigurări

Ministrul Finanţelor dă speranţe bancherilor: Dacă există argumente rezonabile, OUG 114/taxa bancară va fi modificată. Noi vrem să scadă costurile la împrumuturi

Ministrul Finanţelor dă speranţe bancherilor: Dacă...

Autor: Alina Botezatu , Mediafax

08.02.2019, 18:30 963

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus, vineri, că nu este exclusă o modificare a OUG nr. 114/2018, deoarece orice legislaţie este modificabilă şi dacă există argumente rezonabile.

„La 114 (OUG nr. 114/2018), discuţii au fost în spaţiul public. (...) Nu aş vrea să anticipez o modificare sau nu a acestei ordonanţe. Legislaţia, în general, este modificabilă, dacă argumente rezonabile există”, a spus Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă, vineri.

Aceasta nu a menţionat dacă există într-adevăr propuneri de modificare a acesteia în prezent, dar a spus că poate fi făcută în zonele pentru care există argumente rezonabile.

„Nimeni nu pleacă de la o idee preconcepută, de a nu modifica sau de a modifica ceva. Discuţiile au avut loc, au loc. Credinţa mea este că lucrurile se vor aşeza, aşa cum le dorim cu toţii”, a detaliat Teodorovici.

Legat de ROBOR, ministrul Finanţelor a reamintit că discuţia va fi purtată, din nou, în şedinţa Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM), din data de 18 februarie. La acea dată, grupul format din reprezentanţii MFP şi BNR va trebui să prezinte câteva scenarii legate de ROBOR.

„Acest comitet va decide într-un fel sau altul pe 18 februarie. Speranţa mea este ca acea decizie să fie cea pe care românii o aşteaptă, astfel încât în urma acelei decizii să scadă costurile cu ceea ce ei au de plătit către bănci cu împrumuturile către bănci. După 18 februarie, se poate discuta despre o adaptare a cadrului legislativ astăzi în vigoare”, a explicat Teodorovici.

Oficialul de la Finanţe a susţinut că nu este dificil de modificat ROBOR.

„Discuţia se poartă cu toate celelalte ministere (pe celelalte domenii vizate de OUG nr. 114/2018 - n.red.). Sunt în lucru normele pe OUG nr. 114/2018. (...) În discuţia pe care o avem la nivel de Guvern vedem, dacă se mai modifică ceva sau nu. (...) Dacă din partea lor (miniştrilor - n.red.), vine vreo altă analiză decât cea care a stat la baza adoptării OUG nr.114/2018, deschiderea din partea noastră, la nivel de Guvern, există, se poate discuta orice fel de aspect. Deocamdată, nu a venit niciun fel de propunere de modificare (a OUG nr. 114/2018 - n.red.)”, a mai spus Teodorovici, vineri.

Taxa bancară, care este parte din OUG 114, unde sunt impozitate suplimentar companiile din telecom, energie şi pariuri, a fost puternic criticată de bancheri, dar şi de analiştii economici. De asemenea, BNR a prezentat un raport în care arată care sunt efectele aceste taxe în economie, în special în runda a doua. 

În forma actuală a taxei bancare, între 70 şi 90% din profitul băncilor, va merge la stat. Problema este că profitul nu este distribuit uniform în sistemul bancar românesc. Băncile din top 10 fac marea majoritate a profitului, în timp ce celelalte 26 de bănci sunt la liimit sau sunt pe pierdere. 

Cu taxa bancară, în forma actuală, 1,2% din active, marea majoritate a băncilor vor intra pe minus, ceea ce va fi o situaţie greu de gestionat, pentru că acţionarii s-ar putea să nu mai vină cu bani de acasă. 

Darius Vâlcov, eminenţa cenuşie a guvernului, a declarat într-un interviu petru Bloomberg că: pe noi ne interesează ca dobânzile pentru populaţie la credite să scadă la jumătate, şi nu veniturile din taxa bancară. 

Pe bursă, după apariţia taxei bancare, acţiunile Băncii Transilvania, unde direct sau indirect sunt acţionari peste 7 milioane de români, au scăzit cu 30% într-o lună. 

În ultima săptămână, acţiunile băncii şi-au mai revenit după declaraţiile lui Vâlcov. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO