Bănci și Asigurări

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu: Avertismentele Comisiei Europene de depăşire a deficitului au fost ignorate de PSD

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu: Avertismentele...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

14.02.2020, 18:52 164

Raportul Comisiei Europene emis, vineri, prin care s-a declanşat procedura de deficit execesiv în cazul României arată, potrivit ministrului demis al Finanţelor, Florin Cîţu, „cum a distrus PSD economia ţării noastre în trei ani de zile”.

„Aceste informaţii erau deja ştiute şi nu s-a făcut nimic. E bine că a apărut acest raport astăzi (vineri – n.r.). Avertismentele date timp de trei ani de zile au fost ignorate de Guvernul PSD (...) Raportul arată clar cum a distrus PSD economia României în trei ani de zile. Dacă Guvernul PSD ar fi luat măsuri din 2017, nu am fi fost în această situaţie”, a afirmat ministrul.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu a precizat dezechilibrele macroeconimice erau cunoscute de anul trecut.

„Raportul arată clar că intrăm pe o traiectorie de disciplină fiscală. Noi ne ţinem de această traiectorie”, a precizat ministrul demis.

Florin Cîţu a explicat că măsurile luate în vederea scăderii deficitului sunt atât pe partea de venituri, cât şi pe partea de cheltuieli.

„Să vedem dacă şi pe simplificarea Codului Fiscal. Facem o evaluare a Codului Fiscal în acest moment”, a anunţat ministrul demis al Finanţelor.

Cîţu a mai anunţat că o decizie a Comisiei Europene va fi luată cel mai devreme în martie, iar până atunci Ministerul de Finanţe va trimite observaţiile sale Comisiei.

„Comisia şi-ar fi dorit să revenim sub 3% în 2022. O ajustare mai devreme ar însemna un şoc negativ”, a mai precizat Cîţu.

Comisia Europeană a declanşat procedura de deficit excesiv în cazul României. Executivul European a adoptat un raport privind depăşirea valorii de 3%, iar în următoarele două săptămâni

Comitetul Economic şi Financiar va formula un aviz cu privire la acest raport.

„Raportul urmăreşte adoptarea de către România a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimează că va duce la un deficit public ce depăşeşte valoarea de referinţă de 3 % prevăzută de tratat pentru anii 2019, 2020 şi 2021”, a anunţat Comisia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO