Bănci și Asigurări

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu: Legea pensiilor arată iresponsabilitatea criminală a PSD

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu: Legea pensiilor...

Autor: Mihai Gongoroi

20.01.2020, 13:05 489

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a acuzat luni PSD de iresponsabilitate criminală în contextul în care legea pensiilor, elaborată în guvernările social-democrate, nu are stipulată finanţarea pentru anii 2021 şi 2022. Cîţu a mai precizat că estimarea veniturilor pe 2020 este conservatoare.

"Aici vedeţi incompetenţa şi iresponsabilitatea criminală a PSD. Au trecut o lege a pensiilor prin Parlament care arată un impact negativ pentru buget de 24 miliarde de lei în 2020. A trebuit să preiau această gaură de 24 de miliarde, să fac rost de bani să-i pun în buget. Acesta este efectul. Deci 2,5% din PIB să faci rost de bani să plăteşti doar la pensii suplimentare. Ştiţi cât e gaura pentru anul viitor? 51 de miliarde de lei aproape, au aprobat o lege fără sursă de finanţare, nu este asumată, este un proiect de lege pe care l-au aruncat asupra noastră", a spus luni, în cadrul unei conferinţe de presă în Parlament, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Ministrul a reiterat că nu sunt bani pentru creşterea alocaţiilor şi că banii pentru majorarea pensiilor cu 40% la 1 septembrie sunt incluşi în buget, precun şi că pentru 2020, veniturile bugetare sunt estimate conservator.

"Deficitul este 3,6% (din PIB) estimat. Anul trecut veniturile au fost supraestimate. Anul acesta, veniturile sunt estimate conservator, nu sunt supraestimate. Nu am inclus venituri din supracolectare, tot ceea ce se întâmplă dacă vom avea rezultat cu informatizarea ANAF va fi în plus şi nu este inclus în buget", a spus Cîţu.

Florin Cîţu a spus duminică, printr-o postare pe Facebook, că susţine „100% afirmaţiile lui Ludovic Orban”, conform cărora evoluţia economiei va influenţa dinamica cheltuielilor cu asistenţa socială, precizând că dublarea alocaţiilor nu a fost inclusă în buget şi este nevoie de resurse suplimentare.

„Premierul României a făcut o declaraţie pe care o susţîn 100%. Dinamica creşterilor cheltuielilor cu asistenţa socială este condiţionată, că în orice ţară din lume, de evoluţia economiei şi a încasărilor la buget. Mai ales în situaţia României unde 2/3 din chletuieli curente sunt salarii şi asistenţă socială. În plus, dublarea alocaţiilor, 7.5 miliarde lei, NU a fost inclusă în buget şi este nevoie de resurse suplimentare - venituri mai mari decât cele bugetate şi/sau reduceri de cheltuieli”, arată ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Afirmaţiile ministrului Finanţelor vin în contextul în care Ludovic Orban a spus, duminică, că alocaţiile se vor dubla în luna august dacă vor exista resursele financiare necesare. Totodată, premierul a spus că nu e 100% sigur că pensiile vor fi mărite cu 40%, începând din toamna anului 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO