Bănci și Asigurări

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu: România a avut anul trecut un deficit bugetar de 4,6% din PIB. Ponderea cheltuielilor bugetare în PIB a crescut la 35,5%

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu: România a avut...

Autor: Roxana Rosu, Mihai Gongoroi

28.01.2020, 10:07 325

"Este puţin peste ce estimam la rectificarea din noiembrie şi aici avem evoluţia şi de unde a venit această diferenţă. Din legea iniţială trecută în Parlament au venit toate problemele în 2019 (…) au fost facturi acumulate ani de zile care trebuiau plătite, altfel am fi arătat ca în anii anteriori", a spus, marţi, ministrul Finanţelor Publice Florin Cîţu.

În 2018, deficitul bugetar s-a ridicat la 2,88% din PIB, la fel ca în 2017. 

Deficitul a crescut cu 0,2 puncte procentuale din PIB faţă de ţinta stabilită prin ultima rectificare bugetară (4,4% din PIB), în parte din cauza plăţii sumei de 910 milioane de lei către fraţii Micula şi din cauza neîncasării sumei de 1,3 miliarde de lei din dividende de la companiile de stat.

"Aici a fost o surpriză care a fost responsabilă pentru acel 0,1%, o altă surpriză au fost veniturile din dividende de la companiile de stat care au fost neîncasate, 1,3 miliarde de lei. Sunt două lucruri pe care nu le-am putut estima şi evita", a mai spus Florin Cîţu.

Potrivit datelor ministerului de resort, veniturile bugetare au avut o pondere de 30,9% din PIB, din care 15% reprezintă venituri fiscale şi 10,7% contribuţii asigurări sociale. 

În acelaşi timp, cheltuielile au o pondere de 35,5% din PIB în execuţia de anul treuct , faţă de 33,8% în 2018. Cheltuielile cu asistenţa socială au reprezentat 11% din PIB, iar cheltuielile cu angajaţii statului 9,8%. Ponderea în PIB a cheltuielilor bugetare s-a majorat cu 1,7 puncte procentuale, din care 1,2 pp provind din cheltuieli permanente (personal şi asistenţă socială), iar 0,6 pp din investiţii. 

Investiţiile publice s-au ridicat la 43,6 mld lei (4,2% din PIB, în creştere cu 0,6 pp faţă de 2018) şi au fost realizate preponderent în noiembrie şi decembrie (38,5% din investiţiile anuale), în contul lucrărilor efectuate în perioada anterioară. Creşterea ponderii in PIB a fost determinată în principal de investiţiile finanţate din fonduri naţionale (+0,4 pp)
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO