Bănci și Asigurări

Ministrul Finanţelor: Am început analiza proiecţiilor bugetare pentru anul viitor. Nu vom creşte şi nu vom introduce taxe pentru a aduce bani la buget. Continuăm politica fiscală de stimulare a economiei

Ministrul Finanţelor: Am început analiza proiecţiilor...

Autor: Cristina Bellu

30.11.2021, 12:20 178

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, anunţă că a demarat analiza proiecţiilor bugetare pentru anul viitor şi fundamentarea documentelor care însoţesc proiectul de buget pentru 2022, respectiv strategia fiscal bugetară şi proiectul legii plafoanelor bugetare.

“Pregătim un buget echilibrat şi responsabil pentru a stimula economia şi a împărţi mai corect banii ţării pentru binele tuturor românilor!Am început analiza proiecţiilor bugetare pentru anul viitor şi fundamentarea documentelor care însoţesc proiectul de buget pentru 2022: Strategia fiscal-bugetară şi proiectul legii plafoanelor bugetare”, a postat marţi ministrul Fiananţelor pe contul personal din Facebook.    

Potrivit acestuia sunt multe întârzieri de recuperat, dar se caută soluţii.

“Discutăm despre necesarul de finanţare pentru proiectele şi politicile fiecărui minister, despre priorităţile din programul de guvernare. Avem ambiţia să chibzuim cât mai bine banii publici! Este nevoie de mai mare responsabilitate în alocarea bugetară, astfel încât să asigurăm pentru tot parcursul anului viitor banii pentru plata pensiilor, salariilor, drepturilor sociale, precum şi pentru finanţarea proiectelor de investiţii aşteptate de români, susţinerea serviciilor publice, îndeosebi pentru măsurile de combatere a pandemiei. Rectificarea bugetară trebuie să fie o excepţie şi nu soluţie pentru stingerea unor crize! ”, mai spune Adrian Câciu.

În paralel, ministerul a început o analiză a creşterii veniturilor bugetare, bazată pe combaterea evaziunii fiscale şi pe o mai bună conformare la plată a obligaţiilor fiscale.

“Nu vom creşte şi nu vom introduce noi taxe pentru a aduce bani la buget. Sunt adeptul responsabilităţii fiscal-bugetare - vom ţine sub control deficitul bugetar. Continuăm politica fiscală de stimulare a economiei, încurajăm investiţiile, punem accent pe creşterea productivităţii şi pe susţinerea unui program naţional Cumpără româneşte!”, spune Adrian Câciu.

Ministerul urmează să iniţieze consultări cu reprezentanţii mediului de afaceri si camerelor de comerţ din România, dialog necesar mai ales în perspectiva finanţărilor de care România va beneficia prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

“Alături de colegii de la Finanţe avem multe de făcut, dar suntem motivaţi, avem un plan bine pus la punct şi termene strânse”, încheie Adrian Câciu postarea pe Facebook.

Rectificarea bugetară propusă de noul guvern, prevede un deficit bugetar de de 7,13% din PIB.

Consiliul Fiscal aprecia recent că execuţia bugetară se poate încadra în noul nivel proiectat al cheltuielilor bugetare şi un deficit bugetar de 7,13% din PIB este fezabil, în urma analizei proiectului de rectificare bugetară propus de noul guvern, dar consideră că structura bugetului pentru anul 2022 va fi un test sever având în vedere necesitatea de a concilia gestionarea situaţiilor foarte dificile cu care se confruntă România (criza sanitară, şocul preţurilor la energie, efecte ale tensiunilor pe pieţele internaţionale), care reclamă resurse adecvate, cu nevoia de consolidare bugetară, de reducere vizibilă a deficitului bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO