Bănci și Asigurări

Ministrul Finanţelor spune că majorarea cotei de contribuţie la Pilonul II nu este inclusă în buget, deşi în programul de guvernare al PNL se promitea această măsură

Ministrul Finanţelor spune că majorarea cotei de...

Autor: Liviu Popescu

13.12.2019, 13:15 683

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu spune că majorarea contribuţiei la Pilonul II de pensii private, în prezent de 3,75% din salariul brut, nu este inclusă în proiectul bugetului de stat pe 2020, chiar dacă această măsură era promisă în programul de guvernare al PNL.

“Bugetul a fost construit pe legislaţia în vigoare. Dacă se modifică, vom modifica în limitele pe care le avem. În acest moment, nu este inclusă în buget majorarea cotei de cotribuţii”, spune Florin Cîţu întrebat fiind de jurnalişti de această măsură.

El a făcut afirmaţiile la Academia de Studii Economice, dupa ce a participat la o conferinţă organizată de CFA România în care s-a dezbătut viitorul sistemului de pensii din România.

Dacă noul guvern, condus de premierul Ludovic Orban, se va ţine de cuvânt şi va majora contribuţia la Pilonul II de pensii private, aşa cum promite în programul de guvernare, atunci angajamentul pe care îl va lua pentru această măsură este de 2,8 miliarde de lei, echivalentul a 0,27% din Produsul Intern Brut, fiind unul dificil de suportat pe termen scurt pentru bugetul public.

Guvernul de tranziţie al PNL promite că va majora contribuţia pe care românii o transferă din salariul brut către fondurile de pensii administrate privat Pilon II de la 3,75% la „nivelul prevăzut iniţial în legislaţie“, adică la 6%, echivalent în prezent cu 5% având în vedere transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO