Bănci și Asigurări

Ministrul finanţelor: Sunt foarte încrezătoare în cifrele macroeconomice pentru România din acest an. Dacă cererea externă va încetini, putem compensa cu creşterea cererii interne

Ministrul finanţelor: Sunt foarte încrezătoare în...

Autor: Cristian Hostiuc

19.01.2016, 11:09 763

Anca Dragu, ministrul finanţelor, a declarat azi la Viena la conferinţa Euromoney, că este încrezătoare în atingerea ţintelor macroeconomice pentru România, având în vedere că răspunsul pieţei la reducerile de TVA şi reducerea impozitului pe dividende este pozitiv.

”România are o creştere economică consistentă şi suntem confortabili cu cifrele macroeconomice. Avem mesaje foarte bune din partea mediului de business”, a spus ea în faţa celor peste 500 de participanţi la conferinţa anuală Euromoney pentru investitorii Europa Centrală şi de Est, care se ţine la Viena şi care deschide practic anul de business.

Ea a menţionat că guvernul a avut o abordare prudentă când a stabilit cifrele macroeconomice pentru 2016 şi că nu vede niciun risc în privinţa deficitului bugetar sau al nerealizării veniturilor prognozate.

În cazul în care cererea externă va încetini, având în vedere că Uniunea Europeană este principalul partener comercial al României, ”avem cererea internă care poate compensa acest lucru”.

Ministrul a mai spus că sistemul bancar românesc este într-o situaţie financiară bună, are lichiditate şi este bine capitalizat şi ”începem să vedem profitul revenit”. Ea a mai remarcat creşterea creditării cu două cifre, ceea ce pentru Europa pare neobişnuit, având în vedere stagnarea economică de pe bătrânul continent.

Misiunea guvernului pentru 2016 este de a avea o creştere economică de 4,1%, cu mult peste media Uniunii Europene. La 9 luni pe 2015 România a avut o creştere economică de 3,7%, iar pentru tot anul 2015 ”va fi cel puţin tot atât”, a menţionat Dragu.

Ministrul finanţelor a vorbit destul de laconic în prezentarea altor cifre economice legate de România.

România este în fruntea topului european în privinţa creşterii economice, ritmul fiind bazat pe construcţii.

2016 a început destul de prost la nivel mondial, cu pieţe bursiere în scădere şi cu perspective macro destul de pesimiste.