Bănci și Asigurări

Minuta şedinţei boardului BNR: Băncile trebuie să practice dobânzi mai mari la depozite. Schimbările aduse OUG 114 evită daune foarte mari pentru economie, dar tot afectează transmisia politicii monetare

Minuta şedinţei boardului BNR: Băncile trebuie să...

Autor: Claudia Medrega

10.04.2019, 00:03 558
Membrii boardului BNR au constatat la şedinţa de po­litică monetară de la începutul lunii aprilie revenirea la valori mai înalte a principalelor cotaţii ROBOR ale pie­ţei monetare interbancare în intervalul februarie-mar­tie, implicit a ecartului lor pozitiv faţă de rata do­bân­zii-cheie, stabilită la 2,5%, pe fondul înăspririi con­di­ţiilor lichidităţii de pe piaţă, dar au evidenţiat şi scă­de­rea consemnată de ratele dobânzilor la depozitele la ter­men ale populaţiei în primele două luni.

În aceste condiţii, unii membrii ai CA al BNR au su­bliniat nevoia ca băncile să practice do­bânzi mai mari la depozite, po­trivit minutei şedinţei de politică monetară a boardului BNR din 2 aprilie 2019.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că se aş­teaptă ca bancherii să majoreze sumele re­mu­ne­ra­te pen­tru economiile persoanelor fizice şi băncile să câşti­ge mai mult din volume şi mai puţin din marjele dintre do­bânzile la credite şi cele la depozite, ca „orice negustor bun“. Dobânzile la depozitele noi la termen date popu­laţiei sunt la un nivel scăzut, uşor peste 1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO