Bănci și Asigurări

Misterele dobânzii de 8.000%

Misterele dobânzii de 8.000%

Autor: Razvan Muresan

31.03.2015, 00:02 406
Sute de mii de clienţi datorează jumătate de mi­li­ard de euro după ce au contractat creditele cu cele mai mari dobânzi de pe piaţă. Businessul Institu­ţiilor Finan­ciare Neban­care (IFN-uri), care oferă cei mai scumpi bani din România, ge­ne­rea­ză constant întrebări despre ca­pa­ci­­ta­tea BNR sau a Agenţiei Naţio­nale Pen­tru Protecţia Consu­ma­torilor (ANPC) de reglementare a pieţei şi de edu­c­­are a clientului nedorit de bănci şi sensi­­bil la tehnici persuasive de marketing.

Creditul exclusiv online sau creditul prin SMS sunt doar două dintre invenţiile crizei, produse vândute cu succes în România către zeci de mii de clienţi şi adresate celor cu nevoi mai mici de 1.000 de lei timp de maximum două luni. Portofoliul total al creditului de consum al IFN-urilor era de 974 mil. euro la finele anului trecut, în timp ce piaţa creditului de consum IFN a urcat între decembrie 2013 şi decembrie 2014 de la 568 mil. euro la 678 mil. euro, potrivit datelor Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB, organizaţie în care sunt afiliate 86% dintre IFN-uri. Un credit de 1.000 de lei con­trac­tat pentru o zi de la unul dintre creditorii de pe piaţă are o dobândă anuală efec­tivă (DAE) de 7.680%. În ter­meni reali, clientul va res­tituit la sca­denţă 1.012 lei, adică 12 lei în plus fa­ţă de suma împrumutată sau o dobân­dă de 1,2%. De aceea, acest indicator este mai puţin folo­si­tor în ca­drul cre­di­te­lor pe termen scurt de ordi­­nul câ­tor­va luni, ci ajută mai de­grabă ca ins­trument de com­pa­­ra­ţie între pro­duse financiare cu ca­rac­te­ris­tici si­­milare, pentru a afla care împru­mut este mai avan­tajos din punctul de vedere al pre­ţului.

În piaţa creditelor de valoare mică pe termen scurt, unul dintre mo­toa­rele importante ale pro­fitului constă în aplicarea unor dobânzi penali­za­toare pentru cei care întârzie plata ratelor. Antreprenorul Ionuţ Stan, proprietar al Viva Cre­dit, spune că, după aplicarea do­bânzilor pe­na­li­­za­­­toa­re, cei care întâr­zie restituirea creditului dar plă­­­tesc la scadenţă măcar dobânda îşi pot re­fi­nanţa îm­­pru­mutul şi să-l prelun­gească până la următorul sala­riu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO