Bănci și Asigurări

​Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF: Tariful la RCA nu va mai creşte. Nu mai există argumente pentru majorare

​Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF: Tariful la RCA nu...

Autor: Anelis Baciu

17.05.2016, 11:01 1859

Tarifele pentru poliţele auto obligatorii (RCA) nu vor mai creşte în perioada următoare, în condiţiile în care nu mai există argumente fundamentale pentru majorarea acestora de către asigurători, a declarat preşedintele ASF Mişu Negriţoiu în cadrul Forumului de Asigurări-Reasigurări, organizat de Media Xprimm.

„A crescut predictibilitatea în piaţă, avem predictibilitate şi noi ca instituţiei. Suntem în stare acum să spunem că rata combinată a daunei va ajunge la nivelul de circa 100% până la finalul acestui an, adică la un nivel la care costurile sunt egale cu cheltuielile”.

Tariful mediu plătit de şoferii români anul trecut pentru asigurarea auto obligatorie s-a situat la 656,7 de lei, adică cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, potrivit ASF.

Aproape 50% din primele brute subscrise de asigurătorii care vând poliţe generale, adică în jur de 3 miliarde de lei anual, vin din vânzarea de RCA. Companiile cele mai dependente de RCA sunt Euroins şi Carpatica Asig, aproximativ 90% din businessul acestora venind din vânzarea poliţelor auto obligatorii.

Pe de altă parte, despăgubrile totale plătite de asigurători anul trecut s-au situat la circa 2 miliarde de lei.

La finalul anului trecut erau în vigoare peste 5 milioane de poliţe RCA.

Alte declaraţii:

- Am văzut reclame la RCA de tipul „RCA ieftin”. Nu se poate să faci o astfel de reclamă, probabil ar trebui interzisă. RCA ieftin înseamnă generare de cash, nu administrarea riscului.

- Trebuie să trecem mai accelerat la protecţia consumatorului, protecţia consumatorului nu înseamnă doar petiţii. Ne-am apucat de o analiza statistică, în care vom vedea în cât timp asigurătorii  îşi onorează obligaţiile şi în cât timp îşi compensează clienţii. Este mult de lucru la protecţia consumatorului. 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO