Bănci și Asigurări

MKB Romexterra si-a redus pierderea la 9,5 mil. euro

11.03.2010, 23:04 42

MKB Romexterra, un jucator de talie mica detinut indirect degrupul german Bayern LB, a inregistrat anul trecut o pierdere netade 40,3 milioane de lei (9,5 mil. euro), in scadere cu 39% fata depierderea din 2008. Calculata in euro, pierderea a fost la jumatatefata de cea din anul anterior.

Pierderile au fost generate de cheltuielile mari facute pefondul deteriorarii portofoliului de credite, in timp ce rezultatuloperational a fost pozitiv. Cheltuielile nete pentru deteriorareacreantelor s-au ridicat anul trecut la 72 de milioane de lei (17mil. euro), in scadere usoara fata de anul precedent.

Banca a demarat anul trecut un proces de restructurare, princare urmareste sa isi curete bilantul de creditele neperformante,pentru a-si relansa operatiunile in zona de retail - persoanefizice si firme de mici dimensiuni.

In paralel a fost demarat un plan de ajustare a cheltuieliloroperationale, care presupune inchiderea de unitati sidisponibilizarea de salariati. Si conducerea bancii a fostschimbata complet in ultimul an, postul de director general fiindpreluat recent de Dan Sandu, care l-a inlocuit astfel pe AdrianRadu, dupa expirarea celui de-al doilea mandat.

Anul acesta banca va trece si printr-un proces de rebranding,urmand sa renunte la numele Romexterra. Cel mai probabil noul numeva fi MKB Romania, pentru a sublinia apartenenta la grupul maghiarMKB, o filiala a Bayer LB.

Pe parcursul anului 2009 activele MKB Romexterra au coborat cu17% in lei, pana la 2,41 miliarde de lei (571 mil. euro). Scadereaa fost determinata de contractia soldului creditelor acordateclientilor, care a coborat cu 26% in lei, pana la 1,3 miliard delei (322 mil. euro). Pe partea de pasive scaderea s-a reflectat indiminuarea fondurilor atrase de la alte banci. In schimb,Romexterra si-a majorat usor soldul depozitelor atrase de laclientela, la 1,22 miliarde de lei (289 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO