Bănci și Asigurări

„Moartea” LIBOR-ului: Wall Street-ul se pregăteşte pentru finalul unei ere şi dispariţia celui mai important indice de referinţă din industrie, la care sunt legate active de peste 350.000 miliarde dolari

„Moartea” LIBOR-ului: Wall Street-ul se pregăteşte...

Autor: Alex Ciutacu

27.08.2019, 14:02 947

Indicele de referinţă LIBOR (n.r: London Inter-bank Offered Rate – un indice de referinţă pe care cele mai mari bănci din lume îl folosesc pentru a se împrumuta una pe cealaltă în piaţa interbancară internaţională pe termen scurt), este pe moarte, avetizează reglementatorii la nivel global, iar băncile nu au ce face pentru a opri acest proces, potrivit Bloomberg.

Singurul lucru pe care băncile îl pot face este să se pregătească pentru sfârşitul unei ere.

Cele mai mari bănci de pe Wall Street – împreună cu emitenţi, manageri de investiţii, firme de avocatură şi businessuri de consultanţă – îşi mobilizează angajaţii din toată lumea pentru a lucra în anticiparea dispariţiei Libor-ului.

Rolul cheie al indicelui de referinţă în pieţele financiare – stând la baza a peste 350.000 miliarde dolari de ipoteci, împrumuturi şi derivate pe diferite valute – înseamnă că dispariţia acestuia va afecta toate pieţele.

Jason Garnet conduce un grup de bancheri şi avocaţi care încearcă să pregătească gigantul Goldman Sachs pentru ziua în care Libor-ul va dispărea, chiar dacă acea zi se anunţă abia peste doi ani. Pentru Garnet, obiectivul este clar: să asigure ceea ce mulţi numesc cea mai semnificativă şi complexă tranziţie din istoria finanţelor moderne fără a afecta activitatea Goldman Sachs.

„Locul meu de muncă s-a schimbat complet. Este o provocarea intelectuală complexă şi internaţională”, spune Garnet, care şi-a petrecut ultimii 20 de ani gestionând fondurile Goldman.

Pentru decenii întregi Libor-ul a fost un mod convenabil de a determina costul datoriei în toată lumea. Se calculează pe baza unui sondaj zilnic în care sunt implicate mai mult de 15 bănci mari care estimează preţul la care se împrumută una pe cealaltă.

Însă tranzacţiile efective care ar trebui să stea la baza indicelui s-au împuţinat, corelate cu o serie de scandaluri de manipulare care au izbucnit în spaţiul public după criza financiară a determinat oficialii Marii Britanii să pună capăt indicelui Libor, susţinând că nu va mai obliga băncile să răspundă la sondaj şi să utilizeze indicele după 2021.

Decizia a determinat reglementatorii din toată lumea să îşi dezvolte proprii indici ca alternative, şi a forţat firmele financiare să determine o cale de a-şi exclude din practică un indice atât de important.

Într-o întâlnire din luna iunie, Goldman Sachs, JPMogan Chase, Wells Fargo şi alte bănci mari au discutat cum vor trece peste marile probleme de supraveghere în acest proces, stabilind grupuri comune de lucru şi angajând oameni ca să formeze echipe pentru a face tranziţia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO