Bănci și Asigurări

Molnar, UniCredit Ţiriac Bank: Depozitele bancare vor continua să crească chiar dacă dobânzile nominale sunt în scădere

Molnar, UniCredit Ţiriac Bank: Depozitele bancare vor...

Autor: Claudia Medrega

09.11.2014, 19:32 263

Dobânzile la credite şi depozite vor continua să se ajusteze în funcţie de evoluţia dobânzilor din piaţa interbancară, acestea din urma fiind influenţate atât de mişcările la nivelul dobânzii de politică monetară, cât şi de nivelul lichidităţii din sistem (gestionat de banca centrală prin diverse instrumente - RMO, licitaţii repo), a declarat Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Creditarea în lei va continua să crească, având susţinere din partea dobânzilor în scădere, dar şi a condiţiilor mai restrictive din zona creditării în valută precum şi a reducerii resurselor de finanţare în valută. Totuşi, stocul de credite este de aşteptat să scadă în continuare datorită procesului de curăţare a activelor bancare.

Depozitele bancare vor continua să crească chiar dacă dobânzile nominale sunt în scădere. Este posibil ca ritmul de creştere să încetinească faţă de nivelul actual (peste 5% anual în septembrie), dar ne aşteptăm să rămână în teritoriu pozitiv. Evoluţia depozitelor poate fi influenţată de gradul de educaţie financiară, profilul de risc al consumatorilor sau alternativele limitate de economisire/investiţie, depozitele bancare fiind preferate.

Pe măsură ce băncile dezvoltă noi oportunităţi de investiţie pentru clienţi (prin produse structurate sau fonduri mutuale), ce vor fi în concurenţă cu produsele clasice, considerăm că riscul de a înregistra o fugă a depozitelor este în scădere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO