• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8254
  • Leu / USD4.6322
Bănci și Asigurări

Monedele digitale emise de bănci centrale, de la un concept îndrăzneţ la o iminenţă evidentă

Monedele digitale emise de bănci centrale, de la un concept îndrăzneţ la o iminenţă evidentă

Autor: Catalina Apostoiu

17.08.2020, 00:05 571

♦ Chiar şi banca centrală americană a anunţat că testează o monedă digitală ipotetică, echivalentă a cash-ului.

Oficialii chinezi au anunţat extinderea unui program-pi­lot pentru o monedă digitală, o accelerare a iniţiativei băncii cen­trale chineze de lansare a unui sis­tem de plăţi electronice, în timp ce banca centrală ame­rica­nă spune că dezvoltă o mo­­nedă digitală expe­ri­men­tală.

Programul Chinei va aco­peri o mare parte a celor mai prospere regiuni chi­neze, în timp ce oraşele din regiunile mai sărace vor pu­tea participa de asemenea, a anun­ţat ministerul chinez al co­merţului, adăugând că eforturile de testare sunt conduse de banca centrală a ţării, scrie The Wall Street Journal.

Dacă noua monedă va deveni disponibilă publicului, iniţiativa Chinei va deveni primul sistem de plăţi electronice lansat de o bancă centrală majoră.

Banca a declarat că moneda testată va avea caracteristici comune cu bitcoin şi Libra, dar va putea gestiona tranzacţiile mai rapid, putând fi adoptată la scară mai largă în China.

Potrivit oficialilor chinezi, consumatorii, obişnuiţi să plătească cu telefoanele, sunt pregătiţi să îmbrăţişeze un astfel de sistem. Banca centrală chineză face cercetări în domeniul monedelor digitale din 2014.

Eforturile guvernului de încurajare a inovaţiei au drept obiectiv reorientarea Chinei către industrii cu valoare mai ridicată şi upgradarea economiei ţării, au adăugat oficialii.

Banca centrală americană a anunţat la rândul său că testează o monedă digitală ipotetică, echivalentă a cash-ului, potrivit Market Watch.

Ţinta programului este să ajute Fed-ul să înţeleagă mai bine monedele digitale, a declarat Lael Brainard, guvernator Fed. Acesta a ţinut să sublinieze că banca centrală nu va emite dolari digitali.

„Având în vedere rolul important al dolarului ca monedă de constituire a rezervelor globale, “, a adăugat Brainard.

Cercetători de la Brookings Institution arătau într-o lucrare recentă că ideea de bancă digitală de bancă centrală „a evoluat în ultimii ani de la un concept speculativ îndrăzneţ la o inevitabilitate evidentă“.

În contextul pandemiei de coronavirus, economişti importanţi au remarcat faptul că existenţa unei monede digitale ar fi înlesnit transferul de cecuri cu stimulente de către guvern către muncitori.

Oficialul american a remarcat faptul că China avansează rapid cu versiunea sa de monedă digitală de bancă centrală.

 
 
 

Lael Brainard, guvernator Fed:

Este esenţial ca Fed

să rămână în prima linie

a cercetării şi dezvoltării de monede digitale.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.6322
Diferență: -0,8625
Ieri: 4.6725
Azi: 5.8254
Diferență: -0,1217
Ieri: 5.8325
Azi: 4.7915
Diferență: -0,2768
Ieri: 4.8048