Bănci și Asigurări

MoneyGram: 70% din remiterile de bani vin din Italia şi Spania

Autor: Liviu Chiru

27.04.2011, 23:50 409

Românii din străinătate au trimis în ţară în 2010 peste 4,5miliarde de dolari (3,4 miliarde de euro), în scădere uşoară însăde la 4,9 miliarde de dolari (3,5 miliarde de euro) în anulprecedent, potrivit unor calcule prezentate de MoneyGram, unuldintre principalii jucători în transferul de fonduri la nivelmondial, pe baza unor date ale Băncii Mondiale.

"Declinul sumelor trimise în România a încetinit în 2010.Remiterile din Marea Britanie, Spania şi Italia au început să îşirevină", spune Radu Pojoga, director în cadrul MoneyGramresponsabil cu dezvoltarea afacerilor în România şi Bulgaria. Anul2009 consemnase o scădere dramatică a fondurilor, aproape lajumătate faţă de vârful de 9,3 miliarde de dolari atins în2008.

Potrivit datelor Money, principalele coridoare prin care intrăbani în România sunt din Italia (cu 36% din sume), Spania (cu 34%din sume) şi Marea Britanie (cu 14% din total). În top mai intrăStatele Unite şi Grecia, însă cu ponderi mult mai mici, de5%-6%.

Datele prezentate de MoneyGram sunt apropiate de cele calculatede BNR, care a contabilizat anul trecut intrări de valută dintransferurile curente (excluzând operaţiunile administraţieipublice, unde sunt reflectate şi fondurile europene) de 3,8miliarde de euro.

MoneyGram nu a prezentat date pentru 2010 privind principalelesurse ale remiterilor, însă în 2009 grosul a fost dat de remiterilemuncitorilor, cu 4,2 mld. dolari, în timp ce compensaţiile acordatemuncitorilor din străinătate au reprezentat 651mil. dolari.

Transfer rapid de fonduri şi prin cele 155 unităţi aleVolksbank

MoneyGram a deschis puncte de lucru şi în cele 155 de unităţiale Volksbank, a opta bancă locală după activele deţi­nute. Întotal, MoneyGram are în prezent circa 2.000 de puncte de lucru lanivel naţional, având parteneriate cu mai multe bănci, printre careşi BCR, Alpha Bank sau OTP Bank, dar şi cu lanţul de hypermarketuriCarrefour.

"Implementarea serviciului de transfer rapid de bani face partedin strategia de retail a băncii pe anul 2011 pentru revitalizareaactivităţii comerciale, cu accent pe lansarea noilor tipuri decarduri, pachete de produse şi servicii şi mobile banking", spuneLucian Cojocaru, vicepreşedintele responsabil de retail alVolksbank.

Banca s-a confruntat cu o pierdere de 36 mil. euro anul trecut,din cauza provizioanelor mari pentru creditele cu probleme. Acumîncearcă să îşi diversifice sursele de venit, care erau legatepreponderent de împrumuturile ipotecare vândute în anii deboom.

"Expunerea grupului pe România a rămas constantă în acest an,întrucât nu am rambursat nimic. Astfel, expunerea este de 3,5miliarde de euro", a spus Cojocaru, citat de Mediafax. Banca areactive de 4,8 mld. euro, dar depozitele atrase de la clientelătotalizează doar 580 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO