Bănci și Asigurări

Moody's a retrogradat ratingul Ucrainei la Ca, penultimul nivel din ierarhia agenţiei

Moody's a retrogradat ratingul Ucrainei la Ca, penultimul...

Autor: Luiza Chiroiu

25.03.2015, 10:44 89

Ratingul Ucrainei rămâne sub supraveghere negativă.

"Motivul principal pentru decizia de a reduce ratingul Ucrainei la Ca este planul guvernului de a restructura majoritatea Eurobondurilor, precum şi alte datorii ale sectorului public, creditorii privaţi urmând să înregistreze pierderi economice substanţiale în urma restructurării", se arată într-un comunicat al Moody's.

Guvernul de la Kiev a început negocierile cu deţinătorii de obligaţiuni ai Ucrainei, cu scopul de a obţine o reducere cu 15,3 miliarde de dolari a datoriilor, ca parte a programului de finanţare în valoare de 40 de miliarde de dolari convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Ministrul ucrainean de finanţe, Natalie Jaresko, le-a cerut marţi creditorilor Ucrainei, printre care se numără şi Franklin Templeton şi Rusia, să accepte o restructurare a datoriei cât mai rapid, ori riscă să înregistreze pierderi mai mari decât în prezent, potrivit Bloomberg.

Moody's notează că datoria Ucrainei va rămâne la "un nivel foarte înalt", chiar şi în condiţiile în care guvernul de la Kiev va adopta mai multe reforme şi va obţine restructurarea datoriei.

La începutul lunii martie, FMI a aprobat Ucrainei un program de finanţare în valoare de 17,5 miliarde de dolari, pe termen de patru ani, pentru a ajuta ţara să nu intre în incapacitate de plată, pe fondul conflictului cu rebelii proruşi.

Ajutorul face parte dintr-un program mai amplu de 40 de miliarde de dolari, care ar trebui să includă sprijin din partea Statelor Unite şi Uniunii Europene şi economii de 15 miliarde de dolari care trebuie negociate cu deţinătorii de obligaţiuni ale statului ucrainean.

Programul convenit cu FMI include reformarea sistemul energetic şi creşterea producţiei de energie la nivel naţional, precum şi asigurarea stabilităţii sectorului bancar.

Guvernul de la Kiev se confruntă cu cea mai gravă recesiune după 2009, FMI estimând că economia ucraineană s-a contractat cu până la 7,5% anul trecut, pe fondul conflictului din estul Ucrainei, care a afectat industria naţională şi exporturile, precum şi încrederea investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO