Bănci și Asigurări

Morini, Veneto Banca: Fondurile structurale constituie ocazia de a face saltul de calitate pentru alinierea la standardele europene

Morini, Veneto Banca: Fondurile structurale constituie...

Autor: Andra Oprescu

01.01.2015, 09:25 490

România trebuie să înveţe să exploateze fondurile structurale puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, acest aspect foarte important pentru creşterea economică viitoare, spune Alberto Morini, directorul general al Veneto Banca în România.

“Anul 2015 va fi un an important pentru România având în vedere volumul mare de fonduri structurale puse la dispoziţie de Uniunea Europeană pe care România va trebui să ştie cum să le exploateze”, a atras atenţia directorul.

România are o rată de absorţie redusă şi este “codaşa” Europei,această rată  fiind în prezent de circa 45,5%, potrivit datelor Minsterului Fondurilor Europene.

În total, România autilizat în ultimii opt ani doar aproximativ 8,7 miliarde de euro din cele peste 19,2 miliarde puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană în perioada 2007 – 2013.

“Am creat şi o structură dedicată finanţării structurate ţinând cont de faptul că România este a doua  ţară ca destinaţie, după Polonia, a fondurilor structurale din partea Uniunii Europene în perioada 2014-2020”, a spus Morini.

Segmentul principal de clientelă al Veneto Banca  îl reprezintă segmentul IMM-urilor, banca dorind să construiască o structură dedicată pentru segmentul corporate, conform structurii din cadrul băncii-mamă. Morini adaugă că cererea de credite s-a concentrat pe sectorul energiei regenerabile, sectorul agricol, manufacturier şi imobiliar.

“Observăm că societăţile româneşti acordă atenţie fondurilor structurale, care constituie, după părerea noastră, ocazia de a face saltul de calitate pentru alinierea la standardele europene”.

În prezent, banca îşi îndreaptă atenţia în special către agricultură, despre care anticipează creşteri durabile, sectorul manufacturier, cu accent pe export, şi sectorul energetic din surse regenerabile.

Aşteptările directorului cu  privire la evoluţia economiei şi comportamentul de plată al clienţilor sunt optimiste: “Ne aflăm într-un moment în care piaţa a operat deja o selecţie naturală printre jucători, eliminând rău platnicii. Astfel, ne aşteptăm la o îmbunătăţire a comportamentului de plată al clienţilor”.

În ceea ce priveşte Veneto Banca, pentru sfârşitul de an estimările indică un sold pozitiv al creditelor băncii cu circa 30 de milioane de euro. Volumul depozitelor este aşteptatsă crească şi el, fiind estimat un sold pozitiv de 50 de milioane de euro.

Referitor la procesul de dezintermediere cu care se confruntă sistemul bancar autohton, directorul spune că Veneto Banca nu va reduce susţinerea pentru sucursala din România, ci intenţionează să o crească, “întrucât crede în potenţialul economiei româneşti în următorii ani”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO