Bănci și Asigurări

Moştenirea falimentelor din asigurări: 9.000 de dosare plătite. Alte 14.000 de rezolvat

Moştenirea falimentelor din asigurări: 9.000 de dosare...

Autor: Ciprian Botea

26.08.2015, 15:38 1025

Astra intra pe o lunga lista cu firme de asigurari intrate in faliment, majoritatea la începutul anilor ‘2000, Fondul de Garantare a Asiguratilor avand inca pe rol cateva mii de dosare de rezolvat. La acestea se adauga Astra, o companie cu circa 3 milioane de poliţe active.

Fondul de Garantare a Asigura­ţilor, care se ocupă cu despăgubirea beneficiarilor poliţelor emise de companiile de asigurări intrate în faliment, a achitat în ultimii zece ani aproape 9.000 de dosare de daună, cu o valoare cumulată de aproape 41 mil. lei, dar mai are de rezolvat încă 14.000 de dosare aferente unui număr de şase asigurători.

Daunele achitate anul trecut au cumulat 1,2 mil. lei, numărul celor despăgubiţi fiind de 21, în cea mai mare parte companii.  Cele mai mari despăgubiri din 2014 au fost aferente unor poliţe emise de Metropol şi Grup AS, respectiv 513.000 de lei şi 366.000 de lei.

La nivelul ultimilor zece ani, cele mai mari despăgubiri au fost achitate clienţilor companiilor Eurasig (13,8 mil. lei), Metropol (13,2 mil. lei) şi Grup AS (10,8 mil. lei). Peste 8.000 de dosare de daună aferente poliţelor emise de cei trei asigurători au fost rezolvate până acum. Fondul avea la sfârşitul anului trecut disponibilităţi de peste 900 mil. lei, investite în depozite şi titluri de stat, din care poate acorda despăgubiri.

Companiile de asigurări generale au contribuit anul trecut la veniturile fondului cu 0,8% din primele subscrise, în cazul asigurătorilor de viaţă ponderea fiind de 0,3%. De anul acesta, contribuţiile au crescut la 1% şi respectiv 0,4%. Veniturile din contribuţiile plătite de asigurători au fost de 59 mil. lei în 2014, nivel similar cu cel din anii anteriori.

Primul faliment din asigurări a fost cel al societăţii Grup As, în 2003, urmat de cele ale companiilor Metropol şi ADAS în acelaşi an. Metropol a fost una dintre primele companii private de asigurări din România şi a ajuns la un moment dat la o cotă de peste 5% din piaţă. Grup AS şi Metropol au ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea achita datoriile după ce au vândut foarte multe poliţe de răspundere civilă şi Carte Verde sub preţul pieţei.

Primele plăţi s-au făcut abia la doi ani după intrarea celor două companii în faliment, din cauza reglementărilor insuficiente. Legea privind insolvenţa şi falimentul societăţilor de asigurare a intrat în vigoare abia în 2005.

Cel mai recent faliment din asigurări (2011) este cel al companiei Delta Addendum, un asigurător de mici dimensiuni aflat în lichidare voluntară încă din 2009 şi despre care se spune că era controlat indirect de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

Chiar dacă în ultimii ani nu au mai existat falimente mari pe piaţa asigurărilor, problemele nu au lipsit.

De exemplu, Astra, care a fost timp de trei ani cea mai mare companie de asigurări, a fost plasată anul trecut în administrare specială din cauza intrării indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate sub limitele legale, iar Carpatica Asig se află în redresare financiară pe bază de plan. Astra are nevoie de capital de aproape o jumătate din miliard de lei, anul trecut fiind efectuată o primă majorare de 65 mil. lei.

Fondul de garantare se află sub administrarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO