Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu avertizează: Trebuie să fim prudenţi cu corecţia, lucrăm cu Guvernul pentru a găsi o soluţie înţeleaptă

Mugur Isărescu avertizează: Trebuie să fim prudenţi...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

08.01.2020, 16:57 213

Banca Naţională a României (BNR) conlucrează cu Guvernul pentru a găsi o soluţie înţeleaptă în care să fie aplicată corecţia fiscal-bugetară, a declarat, miercuri, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

"Trebuie să fim prudenţi cu maniera în care vom face corecţia fiscală, bugetară. Ea este inevitabilă. Lucrăm cu Guvernul în măsura în care are şi acest guvern are capacitatea de a lua decizii pentru a găsi o ieşire înţeleaptă dintr-o situaţie care nu este uşoară. Ştiu din experienţa atâtor ţări şi din experienţa noastră din 2008-2009. Primele măsuri nu vizau majorări de TVA şi impozite, ci de revenire a majorărilor de pensii şi salarii la alte niveluri. Majorările de TVA şi impozite a majorat deficitul", a spus, miercuri, Mugur Isărescu.

Guvernatorul a precizat că s-a creat în societate un sentiment cvasi-general că veniturile trebuie să crească.

"Hai să fim atenţi şi la contextul politic, avem un guvern minoritar, şi la contextul social, (unde) s-a creat un sentiment cvasi-general că totul se duce în sus, totul trebuie sa crească, în materie de venituri, nerealist. Şi soluţia nu este în orice caz în masuri nerealiste ca să nu le numesc fanteziste. Pe hartie se pot gândi multe soluţii. Nu va fi uşor să găsim acea formula de politici noi care să nu încetinească foarte tare creşterea economică pentru că o încetinire în mod evident va duce la adâncirea deficitelor", a notat Isărescu.

Oficialul BNR a precizat că o creştere între 3% şi 4% este potenţialul economiei româneşti şi că vom avea o problemă să găsim finanţare pentru un deficit mai mare.

"Nici că mai trebuie să forţăm creşterea în sus. Dar o mişcare în jos nu ne rezolvă chestiunea. Într-adevăr, vom avea o problemă să găsim finanţare pentru un deficit mai mare, dar după cât s-a văzut într-o lună şi jumătate am găsit ceva soluţii. Mai mult nu pot să spun", a arătat guvernatorul.

În şedinţa de politică monetară de miercuri, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, concomitent cu păstrarea controlului strict asupra lichidităţii de pe piaţa monetară; totodată, a decis menţinerea la 1,50 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit şi la 3,50 la sută pe an a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO