Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu: Bancherii centrali nu pot să trăiască într-un turn de fildeş

Mugur Isărescu: Bancherii centrali nu pot să trăiască...

Autor: Claudia Medrega

24.11.2015, 00:04 689
Bancherii centrali nu-şi pot permite să trăiască într-un turn de fildeş, ci trebuie să rămână deschişi şi să păstreze o legătură strânsă cu realitatea economică şi financiară pentru a putea să creeze şi să aplice politici eficiente, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Ceea ce o bancă centrală poate sau nu poate să facă rămâne un subiect de dezbateri aprinse pentru multe deceniiî a declarat Isărescu la o conferinţă organizată la Montreux, în Elveţia. El a arătat că experienţa acumulată de-a lungul anilor, atât ca cercetător, cât şi ca guvernator, îl fac reticent să facă speculaţii cu privire la viitorul băncilor centrale în următorii 10 sau 20 de ani, în special în conjunctura actuală.

Cert este că în conjunctura economică şi financiară post-criză extrem de complexă, misiunea unei bănci centrale nu poate fi simplă, spune Isărescu. Iar criza nu a disipat consensul asupra idei că băncile centrale trebuie să urmărească stabilitatea preţurilor, stabilitatea monedei şi stabilitatea financiară.

Guvernatorul BNR susţine că bancherii centrali trebuie să încerce să înveţe cât mai mult posibil din greşelile trecutului, însă nu doar din lecţiile importante din ultimii 7 ani, ci şi din cele din ultimii 50 de ani.

Trei lecţii de ţinut minte au fost aduse în discuţie de Isărescu, respectiv faptul că independenţa băncilor centrale este legată de performanţa lor în asigurarea stabilităţii preţurilor, că anticipaţiile inflaţioniste nu pot să fie ignorate şi faptul că acomodarea altor obiective nu ar trebui să pună în pericol stabilitatea preţurilor pe termen mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO