Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, BNR: Banca Naţională a dat statului în ultimii 10 ani echivalentul a 1 miliard de euro sub formă de impozit

Mugur Isărescu, BNR: Banca Naţională a dat statului...

Autor: Cătălin Legănel, Mediafax

18.03.2019, 17:27 232

Banca Naţională a dat statului român, în ultimii 10 ani, sub formă de impozit pe profit, echivalentul a 1 miliard de euro, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta a spus că face această precizare „pentru că neadevărurile circulă repede”.

Aflat, luni, la Constanţa, unde au avut loc o serie de manifestări dedicate inaugurării sediului sucursalei regionale BNR Constanţa, Mugur Isărescu a vorbit despre patrimoniul imobiliar al Băncii Naţionale, precizând că instituţia nu a acţionat „ca un dezvoltator imobiliar” şi că, în schimb, a ridicat edificii monumentale pentru care a folosit banii din veniturile proprii şi nu fonduri de la stat, iar majoritatea clădirilor ridicate de BNR au devenit clădiri de patrimoniu.

„Referitor la acest subiect, circulă tot felul de neadevăruri şi de aceea vă mai răpesc câteva minute cu această temă. Se spune că edificiile au fost ridicate cu banii statului sau ai acţionarilor. Lucrurile stau însă altfel. Ca orice bancă sau ca orice societate pe acţiuni, în orice epocă şi în oricare loc din lume, Banca Naţională a desfăşurat operaţiuni bancare şi a făcut profit. Din acest profit un procent important a revenit întotdeauna statului român. (…) Apoi, din acest profit, după ce s-a dat o bună parte statului român, un procentaj important a revenit întotdeauna consolidării sau clădirilor noi pe care le-a construit. Bineînţeles că şi acţionarii au primit dividendele cuvenite. Însă ce vreau să vă subliniez este faptul că toate clădirile Băncii Naţionale au fost făcute din resurse proprii.. (…) Şi o altă sursă de finanţare, în afară de cote părţi din profit, au fost cotele de amortizare, calculate în contul tuturor acestor edificii”, a precizat Mugur Isărescu.

De asemenea, el a explicat că sume importante din profiturile BNR au ajuns în bugetul statului, numai în ultimii 10 ani fiind vorba despre echivalentul unui miliard de euro.

„Asta în condiţiile în care banca, spre deosebire de poveştile pe care le mai auziţi, nu este finanţată de la buget. Dimpotrivă finanţează o parte din cheltuielile bugetului, nu numai prin impozitele pe care le plătim, ca orice societate comercială, dar şi prin o bună parte din impozitul pe profit. În ultimii 10 ani, ar trebui să publicăm această cifră pentru că neadevărurile circulă repede, Banca Naţională a dat statului român echivalentul sub formă de impozit pe profit echivalentul a un miliard de euro”, a declarat guvernatorul BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO