Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, BNR: Nu vorbim despre deflaţie pentru că avem o creştere puternică a consumului intern; Prima casă nu trebuie să fie inclusă în darea în plată

Mugur Isărescu, BNR: Nu vorbim despre deflaţie pentru...

Autor: Liviu Popescu

15.03.2016, 10:25 1071

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu afirmă că nu se poate vorbi despre o economie locală în deflaţie având în vedere că România trece printr-o creştere puternică a consumului intern.

“Nu vorbim despre deflaţie pentru că avem o creştere puternică a consumului intern”, a afirmat Mugur Isărescu astăzi la o conferinţă origanizată la BNR.

În luna februarie, inflaţie a atins minimul istoric de -2,7% pe an, cel mai redus nivel din istoria postdecembristă. Spre comparaţie, în ianuarie, inflaţie a fost de -2,1%. Astfel, se poate vorbi despre o încetinire temporară a preţurilor, şi nu despre deflaţie. Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca inflaţia să treacă în teritoriul pozitiv în prima jumătate din acest an. Consumul din România a avut unul dintre cele mai ridicate ritmuri de creştere din statele europene.

Alte declaraţii:

@Ne confruntăm cu riscul de a pierde cel puţin o parte din progresele obţinute atât de greu. Creşterea deficitului public până la limita europeană de 3% va aduce în mod categoric la reintrarea datoriei publice pe o traiectorie ascendentă şI ne arată că nu am învăţat destul că în perioadă de creştere economică  trebuie să economisim.

@ Ţara are nevoie de stabilitate legislativă, esenţială pentru a încuraja investiţiile externe şi interne.

@Darea în plată ridică câteva probleme. A avut ca principal obiectiv protejarea celor defavorizaţi. BNR sprijină în totalitate opinia guvernului conform căreia această lege trebuie să întărească caracterul social. Prima casă nu trebuie să fie inclus în această lege.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO