♦ Cursul de schimb a fost un element de stabilitate, de descurajare a creşterii preţurilor de import. Şi-a făcut datoria faţă de ce s-a întâmplat în alte ţări, dar nu trebuie să ne aşteptăm să le facă pe toate ♦ În ceea ce priveşte rata de dobândă nu am ieşit din regula celor patru ţări. Experienţa cu inflaţia, odată cu declanşarea pandemiei, este mai mult sau mai puţin în linie cu alte ţări ♦ Cu inflaţia mergând în jos, şi când va merge într-o manieră sustenabilă, atunci dobânzile se vor duce în jos.
Reducerea dobânzii cheie va avea loc imediat ce inflaţia se duce în jos, dar într-o manieră sustenabilă. Deocamdată, menţinerea dobânzii cheie a avut ca scop întărirea politicii monetare şi contribuie la restrângerea inflaţiei de bază. S-ar fi putut pune problema şi acum de reducere a dobânzii cheie, dar anumite măsuri fiscale care ar putea intra în vigoare în prima parte a anului viitor ar fi însemnat că dacă ar fi avut loc o reducere a dobânzii cheie, în cazul în care s-ar fi decis acest lucru, măsurile fiscale ar fi însemnat o majorare a acesteia anul viitor, a explicat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul conferinţei de presă organizate pentru prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
„Reluarea procesului de reducere a dobânzii cheie va avea loc imediat ce inflaţia se duce în jos. Putem să gândim şi acum, dar de exemplu anumite măsuri fiscale care ar putea fi introduse în prima jumătate a anului pot să împingă preţurile în sus. Cum ar fi să reducem dobânda acum, ca apoi să fim obligaţi să o ducem în sus. Trebuie să aşteptăm acel pachet de măsuri pentru a ne adapta la ele. Cu inflaţia mergând în jos, şi când va merge într-o manieră sustenabilă, atunci dobânzile se vor duce în jos”, a spus Mugur Isărescu.