Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, BNR: Repatrierea aurului nu este rentabilă, costurile fiind de 10-20 de ori mai mari decât comisionul plătit băncii Angliei

Mugur Isărescu, BNR: Repatrierea aurului nu este...

Autor: Mediafax

12.02.2020, 00:00 524

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat, marţi, că repatrierea aurului nu este rentabilă deoarece ar presupune costuri de 10 până la 20 de ori mai mari decât comisionul plătit Băncii Angliei.

„Vom respecta legea, dar ne-am spus punctul de vedere”, a declarat Isărescu, referindu-se la un document trimis recent Guvernului şi Parlamentului, în care explică situaţia şi costurile mari care ţin de repatrierea aurului. El nu a precizat care este suma necesară pentru repatrierea aurului, dar a spus că estimările BNR ar putea fi „timide”, în condiţiile în care costurile asigurărilor sunt mari şi se negociază. „Costă să aduci aurul din mijlocul Londrei la Heathrow. Parlamentul va hotărî”, a explicat guvernatorul. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone, care valorează în prezent 4,7 mld. euro. Circa 60% din aur, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, în noiembrie 2019, pentru reexaminare, legea iniţiată de Liviu Dragnea privind repatrierea a 91,5% din aurul depozitat în străinătate. Acţiunea şefului statului a venit după ce CCR a respins o obiecţie de neconstituţionalitate pe proiectul de lege. Iohannis a susţinut că modificările la statutul BNR pot crea un precedent periculos pentru elaborarea şi implementarea politicii monetare.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, a declarat că potrivit legii, BNR este proprietarul celor 103,6 tone de aur. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO