Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, BNR: Schemele de susţinere a angajaţilor, moratoriile de amânare a plăţii creditelor şi granturile pot fi eficiente în criză, dar atenţie la creşterea datoriilor pe termen scurt din perspectiva lichidităţii. Impactul COVID-19 asupra companiilor nu poate fi încă cuantificat. Datorită politicilor excepţionale s-a evitat o criză majoră

Mugur Isărescu, BNR: Schemele de susţinere a...

Autor: Mircea Nica

12.02.2021, 17:22 1995

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a participat vienri la o videoconferinţă organizată de FMI, Care a fost răspunsul Europei la criza COVID-19, o perspectivă regională.

Isărescu a spus că moratoriile, schemele de menţinere a angajaţilor, granturile  sunt eficiente într-o criză, dar a precizat că atenţia trebuie îndreptată şi către creşterea datoriilor din perspectiva lichidităţii.

Amânarea plăţii ratelor la credit nu înseamnă ştergerea datoriilor, ci dimpotrivă creşterea soldului cu sumele neplătite, care la un moment dat vor trebui să fie plătite, iar acest lucru implică o problemă de lichiditate în cazul în care firmele nu şi-au revenit şi nu au suficienţi bani pentru onorarea obligaţiilor.

Acesta lucru se aplică şi în România la nivelul companiilor şi persoanelor fizice.

Peste 146.000 de persoane fizice şi companii au solicitat amânarea plăţii ratelor, suma implicată fiind de peste 46 mld. lei.

 

Isărescu a mai spus că:

-trebuie să existe o calibrare a politicilor

-impactul COVID-19 asupra companiilor încă nu este cuantificat

-sperăm la o revenire economică rapidă

-datorită politicilor excepţionale, ca răspuns la criza provocată de pandemia de COVID-19, s-a evitat o criză majoră

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO