Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu: Cursul de echilibru este o "cutie neagră";efectul de turmă este dominant în sistemul bancar

Mugur Isărescu: Cursul de echilibru este o "cutie neagră";efectul de turmă este dominant în sistemul bancar

Autor: Marius Radu - Mediafax

30.06.2011, 16:27 373

Cursul de echilibru pe care toată lumea îl visează este o "cutieneagră" şi poate să difere în funcţie de perioade, iar mişcărilecare duc la supraevaluarea sau subevaluarea monedei suntdeterminate şi de un efect de turmă care domină în sistemul bancar,potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

"Nu jignesc pe nimeni. Efectul de turmă este un efect dominantîn sistemul bancar. (…) Cursul de echilibru pe care toată lumea îlvisează este o cutie neagră. Pentru oricare moment istoric şipentru oricare altă perioadă putem să avem un alt curs deechilibru", a spus Isărescu într-o prezentare cu ocazia primiriititlului de doctor Honoris Causa de la UniversitateaRomâno-Americană.
El a arătat că efectul de turmă din sistemul bancar conduce uneorila un "overshooting" al cursului, în sensul că acesta tinde să fieori supraevaluat, ori subevaluat.

"Deci cursul tinde să fie ori supraevaluat, ori subevaluat şi,din aceste mişcări, în timp, se stabileşte cursul de echilibru saucum mai bine spune cineva în prezent, the fair value (valoareaoptimă), cea care optimezează cel mai bine echilibrul de pe piaţamonetară", a mai spus Isărescu.

De la începutul anului, leul s-a apreciat cu 1,2% în raport cumoneda europeană, de la un curs de 4,2848 lei/euro la 4,2341lei/euro joi. Cea mai joasa cotaţie din acest an a fost publicatăla finele lunii aprilie, de 4,0735 lei/euro, când a fost atinsminimul începând cu luna martie 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO