Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu explică cum intervine BNR pe piaţa valutară pentru a evita fluctuaţiile mari ale cursului. ”Au fost zile în care am cumpărat de la Finanţe un mld. euro. Dacă lăsam banii aceştia în piaţă, cursul scădea cu 10%, dar a doua zi creştea cu 15%. Eu nu vreau astfel de fluctuaţii”

Mugur Isărescu explică cum intervine BNR pe piaţa...

Autor: Dorin Oancea

07.07.2021, 16:06 5220

Mugur Isărescu a explicat astăzi deciziile de politică monetară, care este situaţia macroeconomică şi a dat câteva explicaţii legate de modul de intervenţie a Băncii Naţionale pe piaţa valutară.

De asemenea, el a explicat ce s-a întâmplat în martie 2020, când a venit criza COVID, când oamenii şi-au scos banii din bănci, când a existat o presiune mare pe cursul valutar şi cum a acţionat BNR. 

- Datoria publică a României, care tocmai a ajuns la 50% din PIB, ar trebui să rămână sub 60% din PIB, poate chiar 55% din PIB, iar într-un timp rezonabil deficitul bugetar ar trebui să scadă sub 3% din PIB, a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, după şedinţa CA al BNR. 

- Isărescu spune că majorarea deficitului bugetar nu este o excepţie, ci mai degrabă regula în Uniunea Europeană, iar o creştere până la 60% din PIB nu ar trebui să pună probleme majore.

- Pentru reducerea datoriei şi a deficitului este nevoie de reformă, de creşterea veniturilor bugetare, de o disciplină a cheltuielilor, precum şi de evitarea tuturor excepţiilor la încasările bugetare, a spus guvernatorul, subliniind că aceste măsuri sunt apanajul Guvernului.

- În acest context, guvernatorul BNR s-a pronunţat şi asupra posibilităţii apariţiei unei crize economice majore, aşa cum a prezis economistul Nouriel Roubini.

- „Spre să nu aibă dreptate”, a comentat Mugur Isărescu, care a admis că perioada dobânzilor reduse se apropie de sfârşit, iar tendinţele sunt de revenire la normalitate.

- „Depinde de presiunile inflaţioniste”, a precizat Isărescu, care a vorbit şi de un control mai serios al lichidităţilor de pe piaţa monetară, precum şi de presiunile inflaţioniste legate de evoluţia unor preţuri administrate, cum sunt cele ale gazelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO