Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu despre fostul ministru de finanţe Decebal Traian Remeş: „A fost un Om de Onoare şi un Patriot Român Autentic. În 1999 a avut un rol cardinal în evitarea de către România a încetării plăţilor“

Decebal Traian Remeş

Decebal Traian Remeş

21.02.2020, 00:05 3180

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu îşi exprimă o apreciere deosebită pentru persona­litatea fostului ministru de finanţe Decebal Traian Remeş într-un panegiric publicat în presă marţi, 18 februarie 2020, la dispariţia acestuia.

„A fost un Om de Onoare şi un Patriot Român Autentic cu care, în calitate de guvernator al BNR, am colaborat strâns în anul 1999, când Ministrul Finanţelor Traian Remeş a avut un rol cardinal în evitarea de către România a încetării plăţilor. Apoi, în 2000, am avut de asemenea o foarte bună colaborare în Guvernul Ţării, în acele împrejurări dificile când inflaţia mare, deprecierea accentuată a leului pe piaţa valutară şi recesiunea ce abia încetase purtau pecetea poverii istorice moştenite din anii 1945-1989 şi a încetinirii restructurărilor din primul deceniu al tranziţiei“, se afirmă în panegiricul semnat de Mugur Isărescu şi publicat de ziarul Adevărul.

În două fraze este evocată astfel una din cele mai dificile perioade din istoria economică recentă a României. În 1999, România era aproape să intre în încetare de plăţi, în al treilea an al guvernării Convenţiei Democrate. Anul acela a fost foarte dificil pentru că au venit la scadenţă trei emisiuni de obligaţiuni, dintre care două fuseseră făcute chiar pe 3 ani şi chiar în 1996, de către guvernul Văcăroiu/PSDR, înainte de pierderea alegerilor din toamna acelui an. La scadenţă mai venea şi o emisiune de bonduri iniţiată anterior.

Au existat atunci chiar vii dispute şi acuze, afirmându-se în spaţiul public ideea că cele două emisiuni de obligaţiuni pe scadenţă de 3 ani au fost un montaj special pentru a provoca dificultăţi în 1999 guvernului CDR care urma să conducă ţara.

Guvernatorul mai afirmă că Traian Remeş „şi-a afirmat în materie financiară, incontestabila competenţă, rezultat al îmbinării unei îndelungate experienţe, cu o judecată sănătoasă. Este cert că aportul lui la stabilitatea financiară, în momente grele pentru România, rămâne un fapt istoric.“

Anii 1996-2000 au fost decisivi pentru punerea României pe traseul euro-atlantic şi al economiei de piaţă, cu toate că economia şi populaţia au suferit masiv în acea perioadă, din cauza, după cum spune guvernatorul Mugur Isărescu chiar în acest panegiric, a „încetinirii restructurărilor din primul deceniu al tranziţiei“.

Prin evocarea personalităţii lui Traian Remeş, guvernatorul evocă una din cele mai intense perioade pentru societatea şi economia românească, dar şi pentru el personal, când au fost luate opţiuni cruciale. Isărescu a devenit apoi, în 2000, premier şi chiar a candidat la preşedinţie.

Traian Remeş s-a născut pe 24 iunie 1949 în comuna Băseşti din judeţul Maramureş şi a trecut în nefiinţă la 14 februarie 2020. A terminat Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Facultatea de Ştiinţe Economice. A scris cartea „Izbituri şi izbutiri: confesiuni şi pamflete“, o biografie publicată în 2014. El a deţinut funcţia de ministru al finanţelor între septembrie 1998 şi decembrie 2000, iar apoi de ministru al agriculturii între aprilie 2007 şi octombrie 2007. A fost condamnat în 2012 pentru trafic de influenţă şi eliberat în 2014.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO