Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, anunţă că dobânzile la lei vor scădea, iar cursul valutar leu/euro va fi relativ stabil. Câţi bani a injectat BNR în piaţă pentru a susţine finanţarea băncilor şi a statului şi care au fost efectele

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, anunţă că...

Autor: Claudia Medrega

19.05.2020, 00:08 30120

„Relaxarea cantitativă“ a fost temperată, BNR cumpărând de pe piaţa secundară titluri de 3,1 mld. lei, între 1 aprilie şi 15 mai.

BNR a oferit lichiditate băn­­cilor, sporind con­si­de­­rabil volumul opera­ţiunilor repo efectuate bilateral, şi a cum­pă­­rat titluri de stat de pe piaţa se­cun­dară, iar dobânzile pe piaţa inter­ban­cară şi cotaţiile titlurilor de stat au scă­zut, în timp ce evoluţia cursului de schimb al leului a fost stabilă, a transmis gu­ver­natorul BNR, Mugur Isărescu, în cea de-a doua ieşire publică de la izbuc­nirea crizei coronavirusului.

Această declaraţie a guvernatorului BNR în care anunţă injecţiile de lichiditate ale băncii centrale pentru susţinerea finanţării economiei reale şi a statului, vine după ce la sfârşitul lunii mar­tie, Isărescu anunţa depăşirea vârfului tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar.

Volumul operaţiunilor repo efec­tua­te de BNR cu băncile pe baze bilaterale a ajuns în perioada 1 aprilie - 15 mai la un stoc mediu zilnic de aproximativ 13 mld. lei, iar achiziţiile băncii centrale de titluri de stat de pe piaţa secundară au totalizat în 15 mai 3,1 mld. lei.

„După depăşirea, la finele lunii mar­tie 2020, a vârfului tensiunilor gene­rate de criza COVID-19 pe piaţa finan­ciară internă, obiectivul imediat al BNR a fost  păstrarea stabilităţii recâştigate şi asigurarea lichidităţii necesare finanţării în bune condiţii a sectorului public, firmelor şi populaţiei“, spune Isărescu.

Unele bănci au avut deficit de lichi­di­tate în lunile de primăvară, în timp ce al­te bănci au avut zile pe care le-au în­che­­iat cu lei în exces.

Băncile care au rămas în pană de lei în primele luni de primăvară au apelat atât la împrumuturi de la banca cen­trală prin operaţiuni repo, cât şi la credite de urgenţă de la BNR pe o zi, prin facilitatea Lombard.

Doar în aprilie, BNR le-a dat băncilor prin operaţiuni repo bilaterale 13,6 mld. lei, după ce în martie soldul sumelor împrumutate băncilor prin repo a fost de 1,17 mld. lei, în timp ce în primele două luni ale anului nu au existat astfel de tranzacţii.

Unele bănci comerciale au împru­mutat în luna aprilie şi aproximativ 1,64 mld. lei prin facilitatea permanentă de credit Lombard, pe o zi, pusă la dis­po­ziţie de BNR ca o soluţie de urgenţă pen­tru jucătorii care au un deficit de lichi­dităţi la sfârşitul zilei.

După ce BNR a redus dobânda-che­ie la 2% şi a injectat lichiditate în pia­ţă, şi dobânzile pe piaţa interbancară au început să scadă, ROBOR la 3 luni co­borând sub 2,5%.

În acelaşi timp, cursul de schimb leu/eu­ro şi-a atenuat fluctuaţiile, osci­lând într-un interval restrâns (de 0,4%), „cu implicaţii favorabile asupra servi­ciu­lui datoriei în valută şi a costului im­por­turilor, precum şi asupra aşteptă­rilor privind evoluţiile macroeco­no­mice“, explică Isărescu.

În urma intervenţiilor BNR prin in­jecţii de lichiditate, în perioada 1 apri­lie - 15 mai, Ministerul Finanţelor a îm­pru­mutat prin titluri de stat 11 mld. lei.

Pentru perioada următoare, obiectivul imediat al Băncii Naţionale a României rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb al leului şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă, dă asigurări guvernatorul BNR.

„Vom urmări evoluţia situaţiei sanitare şi a măsurilor întreprinse de autorităţi în scopul adoptării deciziilor adecvate.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO